onsdag 13 augusti 2014

Dagens recept: Kasslerkotletter i fat

DAGENS RECEPT 14-08-13


KASSLERKOTLETTER I FAT

Kassler utskuren i kotletter är bekväm och läcker mat, särskilt när man som här lagar rätten i ugnen på en botten av grönsaker och gratinerar med riven ost.

4 portioner

4 kasslerkotletter, ca 500 g
40 g smör eller margarin
1 zucchini, ca 300 g
1 grovt riven morot, ca 200 g
4 msk vatten
½ tsk salt
150 g färska böngroddar
eller 1 burk konserverade
200 g grovt riven ost
4 msk hackad persilja


Skär zucchinin i tärningar. Smält hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt zucchini och riven morot, häll på vatten, salta lätt och låt det hela sjuda ca 5 minuter. Häll i sköljda böngroddar och låt dem sjuda med ca 2 minuter. Lägg grönsaksblandningen i ett smort, ugnssäkert fat.

Bryn kasslerkotletterna i resten av matfettet i en stekpanna och lägg över dem i fatet. fördela den rivna osten över kotletterna och ställ in fatet i 200° ugn på nedersta falsen ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg. Strö över persilja.

Gott att servera med potatis eller ris och en blandad sallad.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen


Billigare:
Tillred rätten med medisterkorv eller falukorv i stället för kassler. Ta då 500 g korv. Dra av skinnet och skär korven i 1½ cm breda skivor. I övrigt som i receptet.

Snabbare:
Smält 25 g smör eller margarin i en gryta och tillsätt 500 g frusna blandade grönsaker, t ex majs och paprika. Glasera grönsakerna i det smälta fettet och späd sedan med ca 3/4 dl vatten och salta lätt. Låt sjuda ca 5 minuter. Lägg grönsakerna i fatet. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Böngroddar är en härlig "grönsak", som kan användas till mycket annat än sallader. De färska är godast eftersom de är så spröda och fylliga, men böngroddar på burk går givetvis också bra.

Den här rätten kan förberedas i god tid. Men beräkna litet längre tid i ugnen om rätten är kall när den sätts in.

Snabblagad mat av den här typen är inte lönt att frysa in.

Tips och idéer:
När du sköljer persilja som ska hackas är det nödvändigt att den får rinna av och torka till på hushållspapper eller i handduk. Den bör vara nästan helt torr när den hackas och alldeles särskilt gäller detta om du ska mala den på persiljekvarn. Den blir annars precis som en kladdig massa i kvarnen.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar