torsdag 14 augusti 2014

Dagens recept: Blandad fruktmarmelad

DAGENS RECEPT 14-08-14


BLANDAD FRUKTMARMELAD

Nu är det så dags att tänka på att sylta och safta för vinterns förråd. Eller kanske du bara vill tillreda något enkelt, t ex en marmelad, och äta av den direkt så länge den varar!

1 sats marmelad

500 g äpplen
500 g päron
500 g gula plommon
1 kg socker
saft av 1 citron
1 flaska Certo


Skölj all frukten. Skala äpplen och päron. Råriv dem på den grova sidan på rivjärn och lägg dem därefter i en gryta. Dela plommonen och skär dem i mindre bitar och lägg också dem i grytan. Låt det hela långsamt koka upp och koka ca 10 minuter. Tillsätt då litet vatten om frukten hotar att koka torr.

Blanda ned socker och citronsaft och fortsätt koka ca 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör ned Certo i marmeladen. Fyll på väl rengjorda, varma burkar. Skölj gärna ur burkarna med konserveringsmedel innan du häller i marmeladen. Förslut burkarna.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka


Variation:
Du kan byta ut plommonen mot rabarber, skurna i små bitar. Tillsätt i så fall 1 tsk malen kanel och 1 tsk malen ingefära och krydda marmeladen med. I övrigt som i receptet.

Festligare:
Blanda 3/4 dl mörkt portvin och 75 g grovt hackade valnötskärnor i den färdiga marmeladen. Fyll marmeladen på mindre burkar och använd vid festliga tillfällen.

Kom ihåg:
Det är viktigt med hygienen när du syltar och konserverar. Alla kärl, redskap och burkar måste vara riktigt rena och det är bäst att använda grytor och redskap av rostfritt stål, som står emot bakterieangrepp betydligt bättre än emaljerade. Aluminium angrips lätt av fruktsyra och är inte heller så bra som rostfritt.

Tips och idéer:
Det är väldigt snabbt och lätt att tillreda marmelad sedan du väl rivit frukten. Om du vill ha en litet grövre marmelad kan du i stället skära frukten i små tärningar.

Kontrollera om marmeladen är färdig genom att hälla en matsked av den på en kall tallrik. Ställ kallt en liten stund och dra sedan en skåra genom marmeladklicken. Om skåran blir kvar är marmeladen lagom i konsistens. Kanske behöver du tillsätta extra pektin.

Frys in:
Om du har mycket plommon och vill göra marmelad och inte har tillfälle just när de är mogna, kan du frysa in dem. Skölj och klyv plommonen. Frys in i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar