DAGENS RECEPT 14-08-15
LAMMFÄRSBULLAR MED ÖRTSÅS
Färs är bra vardagsmat som också kan göras festligare på enkelt sätt. Vi har valt att laga en fin örtsås och servera till färsbullar av lamm.
4 portioner
400 g lammfärs
1½ tsk salt
1 krm peppar
2 kokta kalla potatisar
1 dl mineralvatten
1 dl grädde
2 msk smör eller margarin
Sås:
½ köttbuljongtärning
vatten
1 dl grädde
1½ msk vetemjöl
½ dl finklippt persilja
1 tsk körvel och dragon blandat
salt, peppar
ev 2 msk crème fraîche
Lägg färsen i en skål. Arbeta den smidig med salt och peppar. Mosa potatisen och tillsätt den. Späd med mineralvatten och grädde och arbeta färsen lätt och porös. Forma färsen till bullar och stek dem vackert bruna i matfett i stekpanna. Ta upp dem och håll dem varma.
Smula ned buljongtärningen i stekpannan och späd med vatten så att det blir ca 2 dl sky. Sila ev skyn. Tillsätt grädde och låt det hela koka ihop några minuter. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och red av till sås. Låt såsen koka 3 - 5 minuter. Tillsätt persilja och övriga kryddor. Rör ned 2 msk crème fraîche om du vill ha litet tjockare sås. Servera färsbullarna med såsen.
Gott att servera med potatis och någon färsk grönsak.
Ca 30 minuter att tillaga
Annorlunda:
Gör en hel färslimpa av ingredienserna i receptet. Uteslut såsen och blanda i stället persilja, dragon och körvel i färsen. Stek i ugn ca 45 minuter i 175°.
Eller blanda hackade tomater och hackade oliver i färsen. Också mycket gott!
Använd gärna färska kryddörter om du har tillgång till det.
Kom ihåg:
Tänk på att du kan laga kåldolmar och kålpudding med lammfärs.
Mynta är en god krydda till lammfärs. Det ser också trevligt ut att garnera med några myntablad på serveringsfatet.
Tips och idéer:
Du kan göra små trevliga spett av lammfärsen och grilla. Använd blomsterpinnar som du först blötlägger i vatten eller vanliga grillspett av metall. Olja gärna spetten innan du formar färsen kring dem. Grilla i ugn eller på utegrillen.
Frys in:
Frys gärna in färsbullar och sås som blivit över. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar