lördag 16 augusti 2014

Dagens recept: Makrill i vitvinsättika

DAGENS RECEPT 14-08-16


MAKRILL I VITVINSÄTTIKA

En kall lunchrätt med fisk. Laga av makrill, horngädda eller gädda. Fisken får sjuda i en god lag av grönsaker och vitvinsättika. Passar fint att servera med grovt bröd och smör.

4 portioner

500 - 600 g filéer av makrill,
horngädda eller gädda
5 dl vatten
1 späd morot i skivor
1 gul lök i ringar
1 persiljekvist
1 timjankvist
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
1 tsk salt
1 dl vitvinsättika
½ citron


Skölj av fiskfiléerna och skär dem i mindre bitar, ca 5 cm. Skär ett snitt mitt i skinnet på alla bitarna eller ta bort skinnet helt. Koka upp vatten med morot, lök, persilja, timjan, lagerblad, peppar och salt i en gryta. Låt kokspadet sjuda 15 minuter. Tillsätt ättikan och koka upp. Lägg i fiskbitarna och koka upp. Stäng av värmen och ta grytan från plattan.

Låt fisken stå 5 minuter i det varma spadet och lägg den därefter i ett djupt fat. Häll över lag så att fisken täcks. Plocka bort persilja, timjan och lagerblad och ställ rätten svalt. Garnera med citron.

Gott att servera med grovt bröd som lunchrätt eller med vitt bröd som förrätt.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Ca 2 timmar att stå svalt


Variation:
Laga rätten av färsk eller fryst tinad sillfilé. I övrigt som i receptet.

Rätten kan även lagas i ugn. Lägg då fisken i en smord, ugnssäker form och häll den varma lagen över så att den täcker. Ställ fatet i 175° ugn 8 - 10 minuter.

Annorlunda:
Om du tycker om tomat kan du tillsätta 1 - 2 msk koncentrerad tomatpuré i lagen.

Kom ihåg:
Det är viktigt att snitta fiskskinnet, då drar inte fisken ihop sig under kokningen. Naturligtvis kan du ta bort skinnet före kokningen om du vill.

Fisk ska inte koka utan sjuda. Det betyder att kokvätskan hela tiden hålls under kokpunkten.

Tips och idéer:
Vinättika används på ungefär samma sätt som vinäger.

Pröva att laga en fin kryddättika nu när det finns mängder med färska kryddörter att tillgå. Köp en god vinättika och stoppa ned hackade kryddörter i flaskan, ev också några hackade schalottenlökar. Låt det hela stå och dra 1 månad. Använd kryddättikan i marinader, såser och andra rätter efter smak.

Frys in:
Det går att frysa in den här fiskrätten. Förpacka väl i aluminiumformar med lock. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar