söndag 17 augusti 2014

Dagens recept: Aubergine på turkiskt vis

DAGENS RECEPT 14-08-17


AUBERGINE PÅ TURKISKT VIS

Kanske har du stött på denna rätt under namnet "Imam bayildi", vilket lär betyda "Imamen svimmade". Säkert var det av pur förtjusning över det läckra innehållet - pröva själv!

4 - 5  portioner

4 auberginer
1 dl olja

Fyllning:
2 gula lökar
1 klyfta vitlök
50 g rökt skinka
1 burk skivade champinjoner, ca 200 g
1 msk finhackad persilja
salt, peppar
1 msk tomatpuré
6 flådda tomater
3 msk riven ost


Dela auberginerna på längden och stek dem med snittytan nedåt i hälften av oljan tills de känns mjuka. Ta ut fruktköttet och tärna det. Ställ de tomma halvorna i en ugnssäker form.

Fyllning: Hacka lök och skinka och fräs detta tillsammans med svampen och den pressade vitlöksklyftan i resten av oljan. Lägg i auberginetärningarna och den hackade persiljan. Krydda med salt, peppar och tomatpuré. Fyll auberginehalvorna med fräset, skär tomaterna i skivor och lägg dem ovanpå.

Strö riven ost över och gratinera i 250° 10 - 15 minuter.


Ca 30 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att gratinera


Billigare:
Auberginerna kan ersättas av stora paprikor som du klyver på längden och kärnar ur. Men de måste förvällas och de får inte vara skarpa i smaken. Ta då också ½ dl tärnad paprika med i pannan när du fräser ihop skinka och lök.

Festligare:
I receptet har vi använt vanlig matolja, men ta gärna olivolja om du har sådan och tycker om den. Det ger en spännande smak och sätter extra piff på anrättningen.

Kom ihåg:
Välj auberginer av någorlunda jämn storlek. En mogen aubergine är dunkelt plommonlila, fast och slät i skinnet. Börjar den mjukna och skinnet är litet skrynkligt så bör du inte köpa den.

Tips och idéer:
I originalreceptet till denna goda rätt används mycket mer vitlök än den enda lilla klyfta som vi pressar i. Men visst kan du ta efter egen smak! För den som inte gärna äter denna goda krydda går det bra att utesluta den helt och i stället använda lökpulver. Kanske blir det inte lika mycket sting i fyllningen, men gott blir det ändå.

Frys in:
Rätten går utmärkt att frysa. Men vänta med att lägga på tomatskivor och riven ost tills du ska servera rätten. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar