torsdag 21 augusti 2014

Dagens recept: Korvsallad

DAGENS RECEPT 14-08-21


KORVSALLAD

En blandad sallad av vanliga ingredienser som ofta finns hemma - korv, lök, ägg, tomater och ost. Gör salladen färdig i god tid och ställ den svalt till serveringen. Bra att ha en sådan sallad färdig att sätta på bordet efter promenaden eller bastun.

4 - 5 portioner

Ca 600 g falukorv
1 stor gul lök
1 purjolök
4 hårdkokta ägg
6 tomater
1 bit färsk gurka
200 g ost, t ex Emmenthaler
finhackad gräslök
finhackad persilja

Sås:
1 msk vinäger
1 tsk senap
1 tsk salt
vitpeppar
1 msk vatten
3 msk olja


Dra skinnet av korven. Skär den i skivor i form av halvmånar om du vill. Lägg korven som en bädd på ett stort fat. Skala löken och hacka eller strimla den. Skala och skiva de hårdkokta äggen. Skölj tomater och gurka och skiva eller skär dem i andra former. Skär osten i strimlor eller tärningar.

Lägg alla dessa ingredienser ovanpå korven och strö över finhackat kryddgrönt. Blanda samman såsen och häll den över salladen. Ställ salladen svalt ca 2 timmar före serveringen.

Gott att servera med bröd, smör och öl.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att stå svalt


Enklare:
Litet enklare är det att blanda samman alla ingredienserna i en salladsskål. Lägg då gärna några äggskivor överst i skålen.

Billigare:
Uteslut osten och ta i stället några kokta, tärnade potatisar i salladen och ev också ett tärnat, syrligt äpple. Mycket gott det också!

Kom ihåg:
Du kan välja vilken sorts korv du vill till salladen. Pröva gärna någon korv med litet mer smak, t ex salami eller en korv av ungersk typ.

Emmenthaler är en rundpipig hårdost som härstammar från orten med samma namn i Schweiz. Emmenthaler importeras också från Finland. Den finska är inte riktigt så smakrik som den schweiziska.

Du kan välja vilken ost du vill till salladen. Grevé är en svensk ost och är också fin i sallader.

Tips och idéer:
Kryddgrönsaker eller kryddgrönt kallas de grönsaker som har så utpräglad smak att de mest används som kryddor i olika maträtter. Persilja, dill och gräslök bör hackas eller klippas ganska fint för att avge den rätta aromen. Om du ska finfördela större mängder persilja eller dill kan du lägga den i ett glas och sedan klippa ned i glaset med en sax.


Från Nya Mästerkocken 1985







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar