DAGENS RECEPT 14-08-22
GRYTA MED TOMAT
En billig och enkel gryta som kan varieras med andra kryddor än rosmarin. Om du tycker om lök kan du gärna ta några extra sådana i grytan.
4 portioner
500 g benfritt fläskkött, t ex bog
2 - 3 gula lökar
litet matfett
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 - 2 tsk smulad rosmarin
6 färska tomater
salt eller örtsalt
(maizena)
Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala och finhacka lökarna. Om de är stora räcker det med två. Bryn köttet i matfett i en gryta och tillsätt löken. När löken är guldgul och genomskinlig tillsätts vatten, buljongtärning och rosmarin. Lägg lock på grytan och låt rätten småkoka på svag värme.
Skala och flå tomaterna under tiden. Doppa dem i kokande vatten, skär en skåra i varje tomat och dra bort skalet. Skär dem i klyftor.
När köttet är nätt och jämnt färdigt, efter ca 40 minuter, tillsätts tomaterna. Låt rätten koka upp och smaka av med salt eller örtsalt. Red av med maizena om du så önskar.
Servera grytan med potatismos, smaksatt med finhackad spenat eller med kokt ris eller pasta. Servera gärna också någon kokt eller råriven grönsak eller rotfrukt till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att eftersteka
Billigare:
Minska mängden kött till 300 g. Dryga i stället ut med rikligt med tärnade eller skivade rotsaker, t ex kålrot, palsternacka, rotselleri och rödbeta. I så fall kan du tillsätta en hel buljongtärning till grytan.
Du kan använda krossade tomater på burk. Åtminstone vintertid är de billigare än färska tomater.
Kom ihåg:
När du beräknar köttmängden till olika rätter kan du komma ihåg att så här mycket råvara bör du beräkna per portion:
Benfritt kött 100 - 125 g
Kött med ben 125 - 175 g
Köttfärs 100 g
Färs till köttfärssås 50 - 75 g
Här är några ungefärliga vikter för rotsaker och grönsaker:
1 medelstor potatis ca 85 g
1 medelstor gul lök ca 100 g
1 medelstort blomkålshuvud ca 600 g
1 medelstor kålrot ca 800 g
1 medelstor morot ca 75 g
1 medelstor paprika ca 125 g
1 medelstor purjolök ca 125 g
1 medelstor tomat ca 75 g
1 medelstort vitkålshuvud
sommarkål ca 1 kg
vinterkål ca 1,8 kg
Tips och idéer:
Om du har tillgång till färsk rosmarin eller annan lämplig örtkrydda använder du förstås det till rätten. Torkade örtkryddor kan du finfördela i mortel eller krossa dem i handflatan.
Till stekt fläskkött passar förutom rosmarin också mynta, salvia, oregano och persilja. Till kokt fläskkött passar t ex curry, lagerblad, mejram, paprika och kryddpeppar.
Frys in:
Grytan går utmärkt att frysa in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar