DAGENS RECEPT 14-08-23
SNABBA KAVIARLÅDAN
Läcker, väldoftande och snabblagad är denna trevliga smårätt med böckling och kaviar. Som lunch, entrérätt eller vickningsrätt passar den lika bra. Ett gott bröd till och det blir en hel måltid!
4 - 6 portioner
8 rensade böcklingar
3 hårdkokta ägg
1½ dl finklippt dill
1½ dl vispgrädde
1 dl kaviar i tub
3/4 dl gräddfil
dill till garnering
Koka äggen, skala dem och hacka dem grovt. Dela de rensade böcklingarna i mindre bitar. Lägg böcklingbitarna och ägghacket i en smord, ugnssäker form och strö dillen över.
Vispa grädden, blanda den med kaviar och gräddfil och häll alltsammans över böcklingen och äggen. Grädda tills ytan fått en vackert gyllenbrun färg och grädden stannat, ca 15 minuter.
Garnera före serveringen med färsk, finklippt dill.
Ca 15 minuter att förbereda
15 minuter att grädda
Enklare:
Om du vill dra ned på grädden kan du blanda ägg och mjölk med kaviar och slå detta över lådan i stället, som en omelettsmet. Då utesluter du också de hårdkokta, hackade äggen. Men snåla för den skull inte på dillen!
Billigare:
Du kan lätt dryga ut den goda lådan ytterligare genom att lägga ett lager tomatskivor mellan böckling/ägglagret och kaviargrädden. Använd fyra vackra tomater. Skålla och skala dem först och skär dem i ganska tjocka skivor. Eller bottna lådan med ett lager kokt, skivad potatis.
Festligare:
Genom att garnera lådan med kokta äggklyftor, grovkornig kaviar och dillvippor får du en elegant vickningsrätt.
Kom ihåg:
Använd en ganska stor form och låt inte gärna de olika lagren av ägg/böckling och kaviargrädde bli för tjocka. Annars riskerar du att ytan blir bränd innan rätten är ordentligt genomgräddad.
Tips och idéer:
Den goda grädden med kaviar, gräddfil och dill kan du använda i många sammanhang. Särskilt bra passar den till rökt fisk och ägg, men du kan också använda den som den är till kalla fiskrester som du kanske blandar i en sallad. Eller lägg ett pocherat ägg på en stekt franskbrödskiva och häll såsen över - snabbt och härligt gott!
Frys in:
Kaviarlådan passar fint att frysa in. Gör gärna några extra portioner av rätten och frys in i folieformar. Dessa bör helst tina innan du värmer dem i ugnen. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar