DAGENS RECEPT 14-08-24
AUGUSTISOPPA MED PISTOU
Denna soppa är inspirerad av matlagningen på den franska medelhavskusten. Där händer det att man reder av t ex en soppa med en pistou innan den serveras. En pistou är en kryddad blandning av bl a äggulor, ost och vitlök och ger rätten en härlig arom och smak.
4 portioner
25 g smör eller margarin
1 stor skivad lök
1 zucchini i skivor
1 l buljong (tärning eller pulver)
300 g gröna bönor
2 skivade morötter
salt
Pistou:
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad eller
1 msk färsk basilika
2 msk hackad persilja
2 äggulor
ca 1 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
Börja med att ansa och skölja och skära alla grönsaker. Smält matfettet i en gryta och tillsätt lök och zucchini och låt det puttra ca 5 minuter. Häll på buljong och koka 15 minuter.
Finfördela lök och zucchini i mixer. Om du inte har mixer kan du i stället passera dem genom sikt. Blanda det finfördelade med buljongen. Koka bönor och morötter i saltat vatten ca 10 minuter och häll dem i soppan. Pressa vitlöken och blanda den med övriga ingredienser till pistoun.
Strax innan soppan ska serveras blandas pistoun i. Smaka av med salt och servera med grovt bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Snabbare:
Ansa och hacka eller skär alla grönsakerna i små bitar. Koka grönsakerna i 1 l buljong ca 15 minuter. Blanda 1 msk smör med 1 msk vetemjöl och red av soppan. Smaka av med salt och blanda sist i pistoublandningen.
Variation:
För en fylligare och mer mättande soppa kan du tillsätta ca 500 g skalade, skivade potatisar. Låt potatisen koka med grönsakerna eller koka dem för sig själva och blanda dem sedan i soppan. Öka buljongmängden till ca 1½ l.
Det blir också gott med ris i soppan. Låt riset koka med grönsakerna eller för sig och blanda ned i soppan. Också i det här fallet bör du använda drygt 1½ l buljong.
Kom ihåg:
Även om vitlöken i pistoublandningen är karakteristisk för rätten är det inget som hindrar att man utesluter den. Det blir ändå god smak av kryddor och ost.
Pistoublandningen verkar som en redning därför att den innehåller äggulor. Därför ska den inte koka i soppan - det är risk att den skär sig.
Om de gröna bönorna är mycket stora kan du skära dem i mindre bitar.
Tips och idéer:
Äggvitorna som blir över när du tar äggulorna i pistoublandningen kan användas till panering av fisk eller kött. Men också i olika desserter och mjuka kakor.
Om du har tillgång till mycket grönsaker kan du koka dem i buljong och sedan finfördela dem i mixer eller passera dem. Frys blandningen. Det är sedan en fin stomme till olika soppor.
Frys in:
Soppan kan frysas, men inte med pistoublandningen tillsatt. Red av före serveringen. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar