DAGENS RECEPT 14-08-25
TRE SMÅ ÄGGRÄTTER
Ägg är lätt och bekvämt. Vad allt kan man inte åstadkomma med ägg och litet matfantasi? Här ger vi recept på ett äggsmör, krutong med ägg och choronsås och gröna ägg. Tre små rätter att pröva!
4 - 6 portioner äggsmör
4 hårdkokta ägg
100 g smör
200 g keso
½ - 1 tsk salt
1 - 2 msk finhackad gräslök
4 krutonger
4 skivor kantskuret vitt bröd
4 ägg
½ påse béarnaisesås
1 - 2 msk tomatpuré
grönsallad, grön gurka
4 gröna ägg
4 ägg
4 - 6 msk finhackat kryddgrönt,
t ex gräslök, persilja, dill
2 msk smält smör eller margarin
Äggsmör:
Skala de hårdkokta äggen och smula eller finhacka dem. Tillsätt rumsvarmt smör och keso. Blanda samman till en jämn massa. Tillsätt salt och gräslök.
Krutonger med ägg och choronsås:
Stek brödet lätt i litet matfett eller rosta det. Pochera, stek eller mjukkoka äggen. Laga en béarnaisesås på pulver och smaks-ätt såsen med 1 - 2 msk tomatpuré. Lägg ett helt ägg eller 2 kokta ägghalvor på varje brödskiva och häll såsen över. Garnera med grönsallad och skivad gurka.
Gröna ägg:
Mjukkoka äggen. Låt dem kallna och skala dem. Finhacka gräslök, persilja och dill. Doppa äggen i smält matfett och sedan i det finhackade gröna.
Gott att servera rumsvarmt äggsmör på smörgås eller på varma kuvertbröd till sallad eller soppa. Varma krutonger som entrérätt eller liten kvällsrätt, gärna tillsammans med en blandad sallad. Gröna ägg på smörgåsbordet eller till söndagens frukost.
Ca 15 minuter per rätt att tillaga
Annorlunda:
Blanda 50 - 100 g rensade, hackade räkor i äggsmöret. Använd räk-äggsmöret som fyllning i dubbla sandwiches eller som fyllning i smörgåstårta.
Krutongerna kan göras annorlunda och festligare genom att du lägger ett par kronärtskocksbottnar ur burk på brödet innan du lägger på äggen och såsen.
Kom ihåg:
Man skiljer på hel- och halvförlorade ägg. I finare sammanhang kallas detta också för pocherade ägg. Pochera kommer av det franska ordet pocher, som just betyder förlora.
För att pochera/förlora ägg behövs vatten, litet ättika och salt. Dessutom en låg, vid kastrull och en hålslev. För helförlorade ägg behövs litet mer vatten. Slå upp äggen ett och ett i en kopp. Låt dem sedan försiktigt glida ned i sjudande vatten. Vitan kommer att täcka gulan så det hela liknar en liten vit boll. Så snart vitan stelnat är ägget klart - det tar ett par minuter. Ta upp ägget med hålslev.
Till halvförlorade ägg används endast en bottenskyla vatten. Gulan ska i detta fall vara helt synlig.
Tips och idéer:
När du köper ägg i kartonger är det enklast att också förvara äggen i förpackningen i kylskåp. Men helst bör de stå med den trubbiga änden uppåt - vänd alltså på kartongen. Detta för att gulan ska vila mot luftblåsan i ägget och inte mot skalet.
Tänk också på att inte låta äggen stå för nära t ex stark ost, lök, kål eller andra varor som har stark lukt. Ägg tar åt sig smak mycket lätt.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar