DAGENS RECEPT 14-08-26
KYCKLING MED TONFISKSÅS
En kall kycklingrätt som kan stå färdig i god tid till söndagens lunch eller middag. Kyckling och tonfisk är en mycket god kombination och den här rätten kommer ursprungligen från Italien.
6 portioner
Ca 1 kg frysta kycklingfiléer
1 stor hackad gul lök
1 stor hackad morot
25 g smör eller margarin
½ tsk salt
1 dl vatten
Sås:
de kokta grönsakerna från kycklingen
1 burk tonfisk i olja, 200 g
½ dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 dl silad kycklingbuljong
1 tsk grovt salt
1 msk citronsaft
1 msk koncentrerad tomatpuré
Garnering:
hårdkokt ägg
gröna oliver i skivor
klippt krasse
Smält matfettet i en kastrull och lägg i hackad lök och morot. Fräs hacket ca 5 minuter under omrörning. Lägg i kycklingfiléerna och vänd dem efter en stund. Tillsätt salt och vatten och koka på svag värme under lock 10 minuter. Låt kycklingbitarna svalna något. Skär köttet i strimlor och lägg dem i ett ganska djupt fat.
Sila kycklingspadet. Kör lök- och morotshacket tillsammans med tonfisk och majonnäs i en mixer eller finfördela det på annat sätt. Tillsätt efter hand övriga såsingredienser och smaka av med mer kryddor om så önskas. Häll såsen över kycklingen i fatet. Kycklingen ska vara helt täckt av såsen. Täck över fatet med plastfilm eller folie och låt det stå i rumstemperatur ca 3 timmar. ställ det sedan i kylskåp en stund före serveringen.
Garnera med ägg i skivor eller halvor, oliver och krasse. Servera med en blandad sallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Ca 3 timmar att stå i rumstemperatur
Annorlunda:
Tillred rätten på klassiskt italienskt vis med kalvkött i tonfisksås. Gör så här: Koka kalvkött med lök och morot tills köttet är helt mört. Gör såsen som i vårt recept men lägg också 2 - 3 mosade ansjovisfiléer i såsen. Skär det kokta köttet i ytterst tunna skivor när det svalnat och häll såsen över. Ställ rätten svalt, helst över en natt. Garnera med ägg, strimlor av ansjovis och svarta oliver.
Tonfisksåsen i vårt recept kan också serveras till kokt fisk.
Kom ihåg:
Den här fina kycklingrätten kan serveras som lunch en varm dag med en blandad grönsallad till. Avsluta måltiden med en bit god ost och någon färsk frukt.
Det är tomatpurén och i viss mån också moroten som gör att rätten får så vacker färg.
Ta vara på resten av kokspadet från kycklingen sedan du lagat såsen. Frys spadet eller använd det snarast i sås eller soppa.
Rätten bör stå 3 timmar i normal rumstemperatur före servering. Men är det mycket varmt och soligt bör du ställa in den i kylskåp efter ca 1 timme.
Tips och idéer:
Rester av den här rätten kan du servera tillsammans med ett gott bröd och kanske ett par extra hårdkokta ägg. Det blir en lätt och mycket enkel supé efter bion eller efter kvällspromenaden.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar