DAGENS RECEPT 14-08-27
PURJOLÖKSRULLAR
Köttfärs kan varieras på så många sätt. Ett trevligt och mycket gott förslag är att rulla in lättkokta bitar av purjolök i köttfärs.
4 portioner
400 g blandfärs
1 dl vetemjöl
salt, vitpeppar
1 gul lök
ca 1 dl mineralvatten
1 ägg
2 purjolökar
3 msk smör eller margarin
Garnering:
salladsblad
ev tomater
Arbeta samman färsen med 3/4 av mjölet. Tillsätt salt och peppar. Skala och riv löken. Rör in löken och vattnet i färsen och blanda i ägget. Ställ färsen svalt en stund.
Ansa purjolökarna och skär dem i bitar. Lägg bitarna i lättsaltat, kokande vatten och koka dem ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.
Forma färsen till 8 rektangulära kakor på mjölat skärbräde. Lägg en purjobit på varje och rulla ihop. Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek rullarna tills de är vackert bruna runt om, ca 10 minuter. Lägg upp rullarna på fat och garnera dem.
Gott att servera med potatis och en sallad.
Ca 45 minuter att tillaga
Variation:
Gör en färslimpa i stället för små rullar. Forma färsen till en limpa och tryck ned långa bitar av kokt purjolök i den. Se till att färsen täcker väl runt om. Stek i ugn ca 45 minuter i 175 - 200°.
Annorlunda:
Fyll rullarna med lättkokta morötter i stället för purjolök.
Kom ihåg:
Använd så mycket som möjligt av det gröna på purjolöken. Den vita delen är mjällast, men den gröna delen är mest näringsrik.
Köttfärs är en ömtålig färskvara. Låt den därför inte ligga kvar i sin förpackning utan lägg över den i något lämpligt kärl och förvara den luftigt i kylskåpet. Men köttfärsen bör tillagas samma dag du köpt den.
Tips och idéer:
Var noga med ansning av purjolök. För att få bort all sand och jord är det bäst att snitta purjon på längden och sedan skölja rikligt under rinnande vatten.
Frys in:
Det går bra att frysa in de här purjorullarna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar