DAGENS RECEPT 14-08-28
MELONSALLAD
Melonen kan användas till annat än efterrätter och som entrérätt med skinka. Här har vi lagat till en fin sallad med melon. Salladen passar till de flesta kötträtter.
6 portioner
1 liten eller ½ stor honungsmelon
1 isbergssalladshuvud
1 röd paprika
3 schalottenlökar
Marinad:
5 msk god matolja
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
litet vitpeppar
2 msk hackad persilja
ev 3 msk solrosfrön att strö över
Dela melonen och skrapa bort kärnorna med hjälp av en sked. Skär melonköttet i tärningar. Skölj isbergssalladen och låt den rinna av. Strimla salladen. Ansa och skär paprikan i tunna strimlor och hacka lökarna fint.
Vispa samman alla ingredienserna till marinaden. Blanda melon, sallad, paprika och lök i en skål. Häll marinaden över och strö ev några matskedar solrosfrön över salladen. Blanda om strax före serveringen.
Ca 15 minuter att tillaga
Variation:
Använd grön paprika i stället för röd men tillsätt då 2 - 3 tomater, skurna i bitar, för att få något rött i salladen. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Blanda ned ½ grön gurka, skuren i tärningar, och 200 g rensade räkor i salladen. Då kan du minska mängden isbergssallad något och ev använda citronsaft i stället för vinäger i marinaden.
Kom ihåg:
Honungsmelon lämpar sig bäst till den här rätten, eftersom den är fastare i fruktköttet än t ex vattenmelon.
Melonen tillhör gurksläktet och är därmed mycket saftig. Alla typer av melon kan ätas naturella.
Tips och idéer:
Använd gärna din vanliga redningsbägare av plast eller en liten glasburk med lock när du skakar samman dressing eller marinad. Men tänk på att diska och lufttorka redningsbägaren efter att du haft olja och vinäger i den. Plast tar lätt till sig både smak och lukt från olika varor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar