onsdag 20 augusti 2014

Dagens recept: Grekisk köttfärslimpa

DAGENS RECEPT 14-08-20


GREKISK KÖTTFÄRSLIMPA

Köttfärslimpan med tomatsås är en praktisk rätt och dessutom förhållandevis billig. Rester av färsen kan serveras som smörgåspålägg och färsen kan också bli en bra stomme i utflyktskorgen.

4 portioner

1 dl långkornigt ris
2½ dl vatten
salt
500 g blandfärs
2 ägg
2 stora gula lökar
3 stjälkar blekselleri
2 dl vatten
2 msk finhackad persilja
2 msk färsk timjan, finfördelad
salt
1 tsk senap
svartpeppar
1 krossad vitlöksklyfta

Tomatsås:
1 burk krossade tomater, 400 g
1½ dl vatten
1 msk vetemjöl
2 msk crème fraîche
1 msk tomatpuré
salt, tabasco
1 msk finfördelad timjan


Koka riset i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt det svalna.

Blanda samman köttfärs, ägg, lökhack och finskuren blekselleri. Tillsätt vatten. Tillsätt kryddgrönt och kryddor och det avsvalnade riset. Rör blandningen till en jämn, ganska lös smet. Häll blandningen i en smord, avlång brödform och grädda i 175° ca 45 minuter.

Häll tomatkrosset i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga såsingredienser och hetta upp blandningen under ständig omrörning. Låt såsen koka minst 5 minuter, gärna längre, så att smaken blir litet fylligare. Ta ut färsen ur ugnen och späd tomatsåsen med litet av skyn från formen.

Lägg färsen på serveringsfat och skär den i ganska tjocka skivor. Häll litet av tomatsåsen över färsen och servera resten av såsen separat.

Gott att servera med kokt eller råstekt potatis smaksatt med vitlök och en blandad sallad.


Ca 30 minuter att förbereda
Knappt 1 timme i ugnen


Annorlunda:
Tillred färssmeten enligt receptet och forma den till runda, platta biffar. Stek dem i olja i stekpanna och laga såsen enligt receptet. Servera biffarna i såsen.

Du kan i stället för vanlig köttfärs använda lammfärs, eller hälften av varje sort. I övrigt enligt receptet.

Festligare:
Tillsätt ½ dl rödvin och några droppar soya till såsen. Gör enligt receptet och servera med råstekt potatis smaksatt med vitlök.

Kom ihåg:
Du kan späda färsen med mineralvatten, svag köttbuljong eller grädde i stället för med vatten. Även gräddfil eller yoghurt kan användas i färsen, om du tycker om den litet syrliga smaken.

Har du tillgång till färska tomater använder du förstås dem i stället för burktomater. Skålla, flå och finfördela de färska tomaterna.

Tabasco är en stark kryddsås och den innehåller bl a tomater och spansk peppar. Så smaka dig fram när du använder tabasco i såsen.

Tips och idéer:
Färslimpor och liknande som gräddas i ugn bör gräddas i ganska svag ugnsvärme.

Den här färsen kan också gräddas i vattenbad i ugnen. Ställ formen i en långpanna med vatten. Täck gärna formen med folie och grädda ca 1 timme. Servera färsen som paté tillsammans med någon ättiksinläggning eller pickles.

Frys in:
Färsen går fint att frysa. Låt den svalna. Förpacka väl. Skiva gärna färsen innan du fryser den. Häll såsen över. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar