DAGENS RECEPT 14-08-19
FILÉ ATAMAN
Filé Ataman eller "kosackhövdingens filé" är en mycket festlig rätt, som vi hämtat österifrån. Rätten tillagas av välhängd innerfilé av nöt. Servera rätten direkt ur den form den tillagats i och bjud gärna kokt ris och sallad till.
4 portioner
600 g innerfilé av nöt
smör eller margarin
olja
1 tsk salt
svartpeppar
vitlökspulver
2 röda paprikor
2 salt- eller ättiksgurkor
4 dl crème fraîche
2 msk smör eller margarin
1 krossad vitlöksklyfta
Putsa och torka av köttet. Bryn litet smör och litet olja i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver.
Ansa och strimla paprikorna och strimla också gurkorna. Skär köttet i ca ½ cm tjocka skivor och "ställ" skivorna tätt på rad i en smord, ugnssäker form. Lägg paprika- och gurkstrimlor över köttet och täck över det hela med crème fraîche. Klicka över litet matfett och pressa över vitlök.
Gratinera rätten i ugn, 225°, om du vill ha köttet rött inuti. Vill du ha det helt genomstekt låter du det stå ca 40 minuter i ugnen.
Servera direkt ur formen och bjud kokt ris och sallad till.
Ca 10 minuter att förbereda
20 - 40 minuter i ugnen
Annorlunda:
Laga biffar eller kotletter Ataman. Bryn biffarna eller kotletterna och krydda dem. Täck över köttet med paprika och gurkstrimlor och toppa med en klick crème fraîche. Gratinera vid 150° ca 8 minuter.
Billigare:
Stek en nötstek i ugnen på vanligt sätt. Skiva den och lägg den i en ugnssäker form. Täck med paprika, gurka och crème fraîche som i receptet och gratinera i 225° ca 10 minuter.
Kom ihåg:
Håll ögonen öppna när du köper dyrt kött. Se till att köttets yta är klarröd eller ganska mörk. Färgskillnaden beror på hur länge köttet har varit utsatt för luftens inverkan. För att se om köttet är välhängt kan du pröva att trycka på ytan med ett finger. Om fördjupningen stannar kvar så är köttet välhängt. Välhängt kött ska också ha en frisk lukt, det får inte lukta surt eller instängt.
En rätt som denna lagar man knappast för frysen. Men om du lagat rätten på djupfryst kött till extrapris kan du frysa rätten för kortare tid. Men vänta med crème fraîchetäcket och gratineringen tills rätten ska värmas och serveras.
Tips och idéer:
Kött förpackas numera ofta i plast. Köttet får på så sätt en "instängd" lukt. Flytta därför snarast över köttet i ett kärl av glas eller porslin. Täck med lock eller plastfilm, men inte så att det sluter till helt. Låt gärna köttet luftas på svalt ställe.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar