DAGENS RECEPT 14-07-13
SKINKRULLAR AROMA
En snabb och trevlig liten bjudrätt, som kan förberedas i god tid innan gästerna kommer. Den är också lätt att variera med säsongens grönsaker.
4 portioner
4 stora skivor kokt eller lättrökt skinka
2 purjolökar
vatten, salt
50 g smör eller margarin
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
1 msk hackad ättiksgurka
½ msk tomatpuré
½ tsk stött körvel
1 krm svartpeppar
4 msk riven ost
Ansa och skölj purjolökarna och dela dem i långa bitar. Lägg ned dem i kokande lättsaltat vatten och koka dem ca 5 minuter. Låt dem sedan rinna av. Blanda matfettet med gräslök, persilja, gurka, tomatpuré, körvel och svartpeppar. Bred smörblandningen på skinkskivorna och lägg sedan en bit purjolök på varje skiva. Rulla ihop och lägg skinkruladerna i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost.
Gratinera i ugn, 250°, ca 15 minuter tills osten smält och rätten fått fin färg. Gott att servera med bröd, smör och öl.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Enklare:
Du kan utesluta smörblandningen och i stället rulla in en bit ost tillsammans med purjolöken i skinkan.
Billigare:
Du kan byta ut skinkan mot tunna skivor rökt bog.
Festligare:
Byt ut purjolöken mot sparris och ersätt smörblandningen med hollandaisesås. Men ta något mindre mängd vätska än vad som står på förpackningen när du lagar såsen. Krydda gärna såsen med litet vinäger och dragon. Låt såsen svalna innan du breder den på skinkskivorna.
Kom ihåg:
Detta är en rätt som gästerna bör vänta på och inte tvärtom. Sätt inte in rätten i ugnen förrän du är säker på att den också ska stå på bordet efter 15 minuter. Skulle du behöva värma upp den igen så strö över litet ny riven ost.
Tips och idéer:
Ett trevligt sätt att ta tillvara omöjliga små rester av grönsaker, kött, kokta ägg och ost är just att rulla in dem i skinka. Hacka resterna i lagom stora tärningar, rör ned alltsammans i crème fraîche och vips har du en härlig fyllning och lunchen är räddad. Men tänk på att kokt skinka håller sig dåligt på sommaren och kanske bör du då välja den rökta sorten i stället.
Frys in:
Den färdiglagade rätten kan frysas men blir bäst alldeles nylagad. Men förvälld purjolök ska du passa på att frysa in när den är billig. Förpacka väl. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar