DAGENS RECEPT 14-07-14
KALVKOTLETTER MED ÄRTPURÉ
Någon gång emellanåt är det härligt att få laga till en festmåltid. Här är det kalvkotletter som serveras med en fin ärtpuré och små kokta morötter. Smaklig måltid!
4 portioner
4 kalvkotletter
25 g smör eller margarin
salt
2 dl kaffegrädde
Ärtpuré:
350 g färska gröna ärter
eller motsvarande mängd frysta
vatten
1/4 tsk salt
3 - 4 msk vispgrädde
25 g smör eller margarin
Börja med ärterna. Rensa ev färska ärter. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Finfördela ärterna tillsammans med grädden i en mixer eller mosa/passera dem genom en sikt och blanda dem sedan med grädden. Häll tillbaka ärtblandningen i kastrullen.
Snitta kotletterna på några ställen i fettkanten. Bryn matfettet i en stekpanna och stek kotletterna 4 - 6 minuter på varje sida, beroende på storlek. Kotletterna bör vara rosa inuti. Lägg kotletterna på ett varmt fat och håll dem varma.
Koka ur stekpannan med grädde och smaka av skyn med salt. Häll upp skyn i såsskål. Hetta upp ärtblandningen utan att den kokar. Vispa ned matfettet, smaka av med salt och häll upp purén i en skål. Servera kotletterna med skysåsen och ärtpurén och gärna små kokta morötter.
Ca 20 minuter att tillaga
Billigare:
Billigare, men inte så festligt, blir det om du anrättar fläskkotletter på samma sätt.
Variation:
Gör en puré av morötter i stället för ärter. Ta samma mängd grönsaker, grädde och matfett som till ärtpurén, men se till att morötterna är riktigt mjukkokta.
Kom ihåg:
Att själv sprita färska ärter är inte svårt, men det tar litet tid. Men färska, nyspritade ärter smakar alldeles speciellt gott och är något som alla borde få smaka på. Det är annars vanligast att vi köper djupfrysta ärter eller ärter på burk.
Ärtpurén kan naturligtvis lagas på burkärter.
1 kg färska, gröna ärtbaljor ger ca 350 g ärter.
Tips och idéer:
Rester av kokta gröna ärter passar fint i sallader av olika slag. T ex tillsammans med tonfisk och kanske rester av nypotatis. Kokta ärter är också gott att använda som fyllning i en omelett blandade med skivade, lättstekta tomater.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar