tisdag 15 juli 2014

Dagens recept: Korvsås till spaghetti

DAGENS RECEPT 14-07-15


KORVSÅS TILL SPAGHETTI

Köttfärssås till spaghetti brukar det bli. Varför inte pröva vår goda korvsås som är smaksatt med vitlök? Du kan laga såsen av falukorv eller någon annan korv som du tycker om. Servera såsen till t ex grön bandspaghetti.

4 portioner

300 - 400 g falukorv eller annan korv
1 msk olja
2 gula lökar, hackade
2 burkar tomatpuré à 70 g
1½ dl vatten
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk mald ingefära
½ tsk dragon
svartpeppar, salt
en aning socker
2 msk crème fraîche

Till servering:
riven ost


Skär korven i ytterst tunna strimlor eller i små tärningar. Smält matfettet i en stekpanna och bryn korven. Tillsätt löken och låt det hela steka en stund.

Blanda samman tomatpuré och vatten och tillsätt. Krydda med vitlökshacket, ingefära, dragon, svartpeppar och salt. Låt såsen sjuda minst 10 minuter, gärna längre. Smaka av med ytterst litet socker och blanda ned crème fraîche.

Gott att servera till pasta av alla slag.


Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Om du tycker bättre om köttfärs kan du välja det i stället för korv. I övrigt som i receptet.

Billigare:
Använd krossade eller passerade tomater på burk i stället för tomatpuré. Tomater på burk säljs ofta till extrapris.

Kom ihåg:
En sås som denna ska inte redas av med mjöl. Såsen ska koka ihop till lagom konsistens. Litet crème fraîche hjälper också till att få såsen litet tjockare.

Tips och idéer:
Rikligt med riven ost vill vi gärna ha till olika pastarätter. Du kan blanda flera sorters ost och riva eller mala själv. Så spara alla kanter och små bitar och förvara i kylskåpet tills det är pastadags.

Frys in:
Korvsåsen kan frysas in, men vänta med att tillsätta crème fraîche tills du värmer rätten till serveringen. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar