DAGENS RECEPT 14-07-12
GOURMETLAX
Här är en supé för en lat gourmet! En helt fantastisk rätt - lättare och läckrare kan det bara inte bli.
4 portioner
500 g färsk lax, skuren i
lövtunna skivor
2 tsk smör eller margarin
½ tsk salt
svartpeppar
Sås:
1 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl crème fraîche
½ dl torrt vitt vin
Börja med att ställa in 4 eldfasta tallrikar i 150 ugnsvärme. De ska stå i ugnen minst 15 minuter.
Sås: Koka upp vattnet och lös buljongtärningen. Vispa i crème fraîche och låt såsen koka ca 5 minuter. Smaksätt med vinet och koka ytterligare 5 minuter.
Lax: Ta tallrikarna ur ugnen. Lägg ½ tsk matfett på varje tallrik och låt det fräsa. Lägg genast på de tunna laxskivorna. Av tallrikens värme blir laxen precis lagom kokt.
Fördela såsen på de 4 tallrikarna. Lägg några små kokta färskpotatisar och gärna ett par stjälkar lättkokt broccoli på varje tallrik.
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 15 minuter att värma tallrikarna
Billigare:
Laga rätten av regnbågslax, men även den ska vara färsk!
Festligare:
Vill du ha det ännu festligare? I så fall byter du ut potatis och broccoli mot färsk, mjäll sparris. Men för ett sådant kalas bör det åtminstone vara bröllopsdag! Annars kan vi knappt ursäkta utsvävningarna ... (Igen, detta var på 80-talet! Bellas anm)
Kom ihåg:
Tallrikarna måste vara riktigt heta när du tar ut dem ur ugnen, annars blir inte resultatet perfekt. Välj en kraftig stengodstallrik eller något tjockare ugnseldfast porslin. Silvertallrikar duger inte, de svalnar för fort. Har du inte tallrikar som tål ugnsvärme, så ta en stor eldfast form i stället och lägg all laxen i den.
Tips och idéer:
Be din fiskhandlare att skära laxen redan i butiken. Ta med receptet så är han säkert gärna med på noterna. Som vi nämnde går det fint att använda regnbågslax och ev även stor forell. Men som sagt, fisken ska vara färsk och skivorna lövtunna.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar