DAGENS RECEPT 14-07-11
SOMMARMARMELAD
Gör en fin marmelad av sommarens bär och frukter. Vi har valt krusbär, rabarber och jordgubbar - en verkligt fin kombination. Skal och saft av apelsin ger en pikant smakbrytning.
300 g gröna krusbär
300 g rabarber
rivet skal av 1 apelsin
saft av 1 apelsin
1 vaniljstång
ca 400 g socker
400 g jordgubbar
2 krm natriumbensoat
ev pektinpreparat
Snoppa och skölj krusbären. Mal dem genom köttkvarn eller kör dem i mixer. Rensa rabarbern och skär den i 1 cm bitar. Lägg krusbär, rabarber, apelsinskal och -saft i en gryta och koka upp. Dela vaniljstången på längden och lägg den i grytan. Tillsätt sockret och koka på svag värme ca 15 minuter. Rör då och då och skumma om så behövs.
Rensa jordgubbarna. Dela dem ev i mindre bitar. Lägg dem i grytan och fortsätt koka ca 10 minuter. Smaka av marmeladen och tillsätt mer socker om du inte tycker den är tillräckligt söt.
Pröva om marmeladen är färdig genom att lägga 1 msk av den på en riktigt kall tallrik. Ställ tallriken i kylen ett par minuter. Dra sedan en skåra genom marmeladen med en kniv. Blir skåran kvar är marmeladen tillräckligt fast. Tillsätt annars pektinpreparat.
Rör ut bensoaten i litet av marmeladen och rör sedan ned blandningen i marmeladen. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och tillslut burkarna när marmeladen svalnat.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Variation:
Gör marmelad av enbart rabarber och jordgubbar. Ta då 500 g rabarber, 500 g jordgubbar och ca 4 dl socker. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Du kan smaksätta marmeladen med pressad citronsaft och rivet citronskal i stället för apelsin.
Kom ihåg:
Till marmelad bör frukten inte vara övermogen. Den måste innehålla pektin - ett ämne som gör marmeladen fast och fin i konsistensen.
Skulle marmeladen bli för lös kan du tillsätta något pektinhaltigt ämne, t ex Certo. Följ då anvisningen på förpackningen.
Välj späda rabarberstjälkar till marmeladen. När rabarbern växer och blir för grov mister den både färg och smak.
Tips och idéer:
Det är bäst att använda en gryta av rostfritt stål till att koka marmelad och sylt i. Rostfritt stål angrips inte på samma sätt av bärens syrainnehåll som aluminium. Om du ändå kokar marmeladen i en aluminiumgryta, så tänk på att inte låta marmeladen bli stående kvar i grytan utan häll upp den direkt när den är färdigkokt. Använd gärna också en rostfri sked eller slev att röra i marmeladen med.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar