torsdag 10 juli 2014

Dagens recept: Krämig gryträtt

DAGENS RECEPT 14-07-10


KRÄMIG GRYTRÄTT

Goda gryträtter tröttnar man aldrig på, eftersom de kan varieras på så många sätt. Den här rätten är mild och nästan litet krämig i konsistensen. Välj zucchini eller vanlig grön gurka - resultatet blir lika gott med vilket som.

4 portioner

500 g benfritt nötkött
2 msk smör eller margarin
1 gul lök eller 1 purjolök
3 dl buljong eller vatten
ev salt
1 zucchini eller grön gurka
2 - 3 tsk citronpeppar
1 msk maizena
2 dl crème fraîche
2 - 3 msk chilisås
125 g gröna ärter (färska förvällda
eller frysta)
ev några droppar äkta soya


Skär köttet i strimlor och torka av det så att det blir så torrt som möjligt. Bryn matfettet i en stekgryta. Lägg ned köttet och bryn det tillsammans med hackad lök eller strimlad purjolök. Tillsätt buljong eller vatten och ca 1 tsk salt. Efterstek under lock på svag värme ca 20 minuter. Späd ev med litet extra vatten eller buljong.

Skölj zucchini eller gurka och skala dem, om du vill. Dela på längden och skär sedan i skivor tvärs över. Bryn skivorna mycket lätt i litet matfett. Lägg över zucchini eller gurka i grytan och efterstek ytterligare ca 10 minuter. Krydda med citronpeppar.

Blanda samman maizena, crème fraîche och chilisås och rör ned redningen i grytan. Låt rätten sjuda upp och tillsätt ärterna några minuter innan rätten ska serveras. Tillsätt ev soya.

Gott att servera med kokt färskpotatis eller ris och gärna ett gott bröd.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka


Billigare:
Minska köttet till ca 300 g. Dryga då ut rätten med 1 burk skivade champinjoner, ytterligare en zucchini eller gurka och 1 - 2 morötter i tunna skivor. Låt svamp, zucchini eller gurka och morötter koka med de sista 10 minuterna.

Annorlunda:
Smaksätt rätten med riven pepparrot och några msk pressad citronsaft. Med denna smaksättning påminner rätten om pepparrotskött.

Kom ihåg:
Om du använder buljong att späda med kan du utesluta eller minska saltmängden. Buljong är ganska salt i sig.

Se till att maizenamjölet blir ordentligt utrört i crème fraîche innan du häller i redningen. Häll i den litet i sänder och rör kraftigt hela tiden. Låt sedan rätten endast sjuda upp.

Det är inte helt nödvändigt att bryna zucchini eller gurka, utan de kan tillsättas råa.

Tips och idéer:
Tillaga gärna rätten i en gryta som du sedan kan servera rätten ur. Det spar disk, är bekvämt och dessutom håller sig rätten varm längre i den varma grytan.

Frys in:
Rätten går bra att frysa, men vänta med att tillsätta zucchini eller gurka tills rätten ska värmas och serveras. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar