DAGENS RECEPT 14-07-28
KÖTTFÄRSLIMPA MED SVAMP
Nu är det dags att ta korgen på armen och skynda ut i skogen. Där väntar bl a soppar och kantareller. Blanda svamp efter tillgång och smak och använd till den här festliga färslimpan.
4 portioner
1 dl ströbröd
1 dl kaffegrädde
1 dl vatten
500 g blandfärs
1 stor gul lök
1 ägg
3 - 4 enbär
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
Svampstuvning:
1 l färsk blandsvammp
eller motsvarande mängd fryst
eller konserverad svamp
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
salt, peppar
Lägg ströbrödet att svälla i en blandning av grädde och vatten. Rensa och hacka svampen. Blanda ned köttfärs, hackad lök och ägg i ströbrödsblandningen. Krossa enbären, tillsätt dem och övriga kryddor och arbeta färsen smidig. Lägg den i en smord, avlång bakform eller på ugnssäkert fat. Grädda färsen i ugn vid 175° ca 1 timme. Ös den då med den sky som bildas.
Smält matfettet i en stekpanna och lägg i svampen. Låt den småkoka tills nästan all vätska avdunstat. Strö över mjölet och tillsätt gräddmjölken, litet i sänder. Låt stuvningen småkoka ca 10 minuter. Späd med litet sky från färsen om stuvningen verkar för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Skär färsen i skivor och häll svampstuvningen över. Gott att servera med kokt potatis och någon kokt grönsak.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme i ugnen
Billigare:
Minska mängden köttfärs till 400 g och tillsätt i stället 2 - 3 kokta, mosade potatisar till färsen.
Annorlunda:
Blanda svampen i färssmeten och stek biffar i stället. Red av skyn till sås och servera till.
Du kan utesluta enbären och i stället krydda färssmeten med paprikapulver och finklippt persilja.
Festligare:
Välj crème fraîche i stället för gräddmjölk till stuvningen. Uteslut mjölet helt och hållet.
Kom ihåg:
Tillgången på svamp i skogen beror mycket på sommarens väderlek, bl a värme och regn. Vissa somrar hittar man svamp i skogen redan i juli, men det har också hänt att man fått vänta ända till slutet av september för att hitta t ex soppar.
Plocka bara sådan svamp som du säkert känner. Skaffa en bra svampbok som guide och lär dig varje år bekanta dig med en ny, ätbar svampsort.
Tips och idéer:
Enbär är en god krydda till både vilt, kyckling och annat kött. Du kan själv plocka enbär och torka. De ska plockas när de är blåa och torkas innan de läggs i burk. Sedan måste enbären krossas för att avge sin smak. Det går lätt att krossa enbär i en mortel.
Frys in:
Färslimpan går fint att frysa in. Men laga svampstuvningen och häll den över till serveringen. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar