DAGENS RECEPT 14-07-29
RABARBERDRYCK
Här är ett recept på en mjöd, sval och härligt läskande när solen gassar från en klarblå himmel. Själva tillagningen tar ingen längre tid, men drycken är färdig att avnjutas först efter 4 - 5 dygn.
Ca 6 l dryck
500 g rabarber
5 l vatten
500 g socker
1 tsk jäst
Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp vattnet och tillsätt socker och rabarber. Låt koka några minuter så att rabarberbitarna faller sönder. Låt drycken svalna tills den är fingervarm och tillsätt sedan jästen. Låt drycken jäsa i rumstemperatur ca 1 dygn.
Häll 1 - 2 tsk socker i rena flaskor, sila drycken och fyll flaskorna. Tillslut dem genast och ställ dem sedan på sval plats. Drycken är färdig efter 4 - 5 dygn.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 dygn att jäsa
Ca 4 - 5 dygn att stå svalt
Annorlunda:
Smaksätt drycken med kanel och ingefära. Tillsätt då 1 kanelstång och några bitar färsk ingefära i kokvattnet. I övrigt som i receptet. Kanelstången kan du använda igen i någon annan rätt.
Honungsmjöd:
Tvätta och skala 3 - 4 citroner med potatisskalare. Avlägsna det vita från citronerna och skär frukten i tunna skivor. Lägg citronskal och fruktkött i en bunke. Koka upp 2 l vatten och häll det över citronen i bunken. Blanda ned 4 dl socker och 250 g honung. Häll över 3 dl kallt vatten och låt blandningen svalna. Tillsätt 1/4 tsk jäst, rör om och låt det hela jäsa till följande dag. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Det är viktigt att mjödet får jäsa i rumstemperatur det första dygnet.
Var noga med rengöringen av flaskorna. Diska dem och skölj ur dem ordentligt. Ställ dem upp och ned på diskstället att torka.
Tips och idéer:
Pröva gärna både rabarber- och honungsmjöden. De är friska och läskande i smaken och går åt i sommarvärmen. Du kan, om du vill, lägga små bitar fruktkött från citron, apelsin eller grape i glasen när du serverar mjöden.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar