torsdag 17 juli 2014

Afrikansk biffgryta

AFRIKANSK BIFFGRYTA

4 personer

600 g benfritt nötkött av
innan- eller ytterlår
2 stora gula lökar
2 morötter
1 - 2 klyftor vitlök
3 msk smör eller margarin
(jordnötssmör om möjligt)
½ msk tomatpuré
1 lagerblad
1 krm nejlikor
1 krm ingefära
en dusch cayennepeppar
salt, vitpeppar
1 msk citronsaft eller vinäger
4 - 5 dl tärningsbuljong
1 msk smör eller margarin
(jordnötssmör)
2 - 3 msk mjöl


Skär köttet i små tärningar. Skala och tärna löken, skär morötterna i skivor och krossa vitlöken. Hetta upp matfettet eller jordnötssmöret och fräs kött och grönsaker väl under några minuter. Tillsätt tomatpuré, kryddor, citronsaft och buljong. Låt köttet koka under lock tills det är mört.

Blanda matfett (jordnötssmör) och mjöl och rör ned i grytan. Koka ytterligare några minuter och smaka av väl. Koka ytterligare några minuter och smaka av väl.

Servera kokt potatis eller potatismos till biffgrytan.

Variation:
En kycklinggryta kan lagas efter samma recept.


Tid för tillagning:
Förberedelser ca 30 minuter
Stekning 1 - 1½ timme


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar