DAGENS RECEPT 14-06-15
SPÄTTA MED GRÄSLÖKSSÅS
Rödspätta är härlig sommarmat och den här rätten blir extra spännande med en ny sås. Servera gärna med dilldoftande nypotatis och citronklyftor.
4 portioner
Ca 600 g rödspättafiléer
litet vetemjöl
salt, vitpeppar
smör eller margarin
Sås:
1 liten gul lök
3 msk vinäger
ca 1 dl fiskbuljong
½ grönsalladshuvud
2 dl grädde
1 knippa gräslök
2 tsk maizena
salt
Börja med såsen. Ansa och finhacka löken. Koka löken i vinäger tills vätskan kokat in. Tillsätt 1 dl buljong och fortsätt koka under lock ca 5 minuter. Kör lökblandningen, väl sköljd sallad, grädde, gräslök och maizena i en mixer så det blir finfördelat. Häll tillbaka såsen i kastrullen, låt koka upp och smaka av med salt.
Vänd fiskfiléerna i vetemjöl blandat med salt och peppar. Bryn fisken i matfett i en stekpanna 3 - 4 minuter på varje sida.
Lägg upp fisken på ett varmt fat och häll litet av såsen över. Servera resten av såsen separat och gärna nykokt färskpotatis och citron.
Ca 30 minuter att tillaga
Enklare:
Stek fisken som i receptet. Lägg den på ett fat och håll den varm. Lägg litet matfett i stekpannan och tillsätt 1 finhackad lök och rör om. Strö över 2 msk vetemjöl. Rör om och tillsätt 1 dl potatisvatten eller grönsaksbuljong och ca 2 dl mjölk eller grädde. Låt koka upp och koka några minuter. Smaka av med salt. Tillsätt 1 knippa finklippt gräslök. Servera såsen till fisken.
Festligare:
Använd filéer av rödtunga i stället för rödspätta.
Variation:
Laga rätten med små hela portionsrödspättor. Snitta dem hela vägen längs ryggbenet på båda sidor, så steker de jämnare. Vänd dem i vetemjöl eller rågmjöl och stek dem i brynt matfett ca 7 minuter på varje sida. Laga såsen enligt receptet.
Kom ihåg:
Om du inte har mixer kan du i stället hacka salladen och gräslöken mycket fint eller möjligen mala i persiljekvarn. Såsen blir kanske inte så jämn i konsistensen, men smaken blir fin i alla fall.
Använd helst färska fiskfiléer till den här rätten, men djupfrysta går också bra.
Tips och idéer:
Stekt fisk är också mycket gott som smörgåspålägg. Stek därför gärna några extra fiskfiléer när du ändå håller på.
Det är inte nödvändigt att doppa fisken i uppvispat ägg också när du panerar. Det är tillräckligt att vända fisken i vete- eller rågmjöl. Det ger också litet färre kalorier.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar