DAGENS RECEPT 14-06-16
INBAKAD FLÄSKFILÉ
En mycket elegant bjudrätt som är fantastiskt lätt att lyckas med! Genom att baka in köttet i deg får du det dessutom att räcka till flera.
6 portioner
Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten eller grädde
eller använd i stället
4 plattor djupfryst smördeg
2 fläskfiléer
salt, peppar
litet vetemjöl
1 burk champinjoner, 200 g
125 g leverpastej
4 msk hackad persilja
1 äggula
Arbeta raskt ihop matfett, mjöl och vatten eller grädde. Ställ pajdegen svalt en stund.
Putsa filéerna och bryn dem i matfett i stekpanna tills de är gyllengula. Krydda med salt och peppar. Kavla ut pajdegen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Låt champinjonerna rinna av, hacka dem och blanda dem med leverpastejen. Bred blandningen över degen. Strö över persiljan.
Vänd filéerna i mjöl och lägg dem efter varandra på degen. Gör en "rulle" av alltihop och lägg den med skarven ned på en plåt. Garnera gärna med ev överblivna remsor av degen. Pensla med äggula, uppvispad i litet vatten. Grädda i ugn, 200°, ca 25 minuter.
Ca 45 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grädda
Enklare:
Ett helt moment i tillagningen försvinner om du i stället köper färdig, fryst smördeg. Beräkna 4 plattor till detta recept och låt degen tina innan du kavlar ut den. Nyp ihop skarvarna ordentligt så att det inte blir "hål" när du bakar rullen.
Billigare:
Visserligen kan man ofta hitta fläskfilé till extrapris men billigt är det inte. Om du däremot väljer kassler kan du spara en hel del. Kassler blir också jättegott.
Festligare:
Finare och festligare blir rätten om du byter ut champinjonleverpastejblandningen mot en kraftig murkel- eller kantarellstuvning.
Kom ihåg:
Degen bör vila sig en stund innan du kavlar ut den. Lägg den svalt medan du förbereder köttet och champinjontäcket. Arbeta sedan snabbt så att degen inte blir varm och kladdig.
Tips och idéer:
Du kan också baka in resterna av söndagssteken eller en bit rostbiff. Skär köttet i skivor. Bred en kraftig svampstuvning eller champinjon/leverpastejröra mellan skivorna. I övrigt enligt receptet.
På detta sätt kan du dryga ut resterna, samtidigt som du får en fin måltid. Eftersom det inte blir någon sås till köttet passar det med en potatisgratäng till.
Frys in:
Det går att frysa in inbakat kött och sedan värma det. Men frasigheten i degen går då förlorad. Då kan det vara bättre att frysa den ogräddade rullen och grädda när den ska serveras. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar