tisdag 17 juni 2014

Dagens recept: Bräserad kål

DAGENS RECEPT 14-06-17


BRÄSERAD KÅL

Nu är tiden inne att njuta av den späda och fina sommarkålen. Du kan bräsera vitkål, spetskål eller savoykål. Spetskål är en form av vitkål, men med något mildare smak.

4 portioner

1½ kg vitkål eller spetskål
2 gula lökar
150 g skivat stekfläsk eller bacon
3 msk smör eller margarin
1½ dl buljong
salt, peppar
1 msk hackad persilja


Skär kålen i mindre bitar och sedan i tunna strimlor. Skala och hacka löken. Skär bort fettet från fläsket och skär det i 1 cm skivor tvärs över. Om du använder bacon så klipp det med en sax. Bryn fläsket i matfett i en stor gryta tillsammans med löken. Tillsätt kålen och låt den bryna med en stund.

Häll över buljongen. Rör om och låt det hela sjuda under lock ca 30 minuter. Rör om då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll upp rätten i en serveringsskål och strö över persiljan.

Gott att servera som ensamrätt med rågbröd och senap.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att bräsera


Variation:
Du kan dryga ut rätten och göra den litet fylligare om du tillsätter några små morötter, hela eller skivade, och några små fina lökar, skurna i klyftor. Lägg i morötter och lök samtidigt med kålen. Öka mängden buljong till 2 - 3 dl och sjud som i receptet.

I stället för stekfläsk eller bacon kan du använda någon god korv. Dra skinnet av korven, skär den i skivor och lägg ned i kålen ca 10 minuter innan rätten beräknas vara färdig. Servera med senap.

Kom ihåg:
Spetskålen är den första sommarkålen på marknaden. Den är, som namnet anger, ganska spetsig i formen. Efter spetskålen kommer sedan savoykålen, med sin kraftiga gröna färg och krusade blad. Senare på sommaren kommer den första fina vitkålen. Under en viss period kan alla tre förekomma.

Både spetskålen och savoykålen är litet mildare i smaken än vitkålen - särskilt vintervitkålen. Både spetskålen och savoykålen har kortare koktid än vitkålen. Kål innehåller mycket vitaminer och mineralämnen och därför bör vi äta mycket av den också under sommaren.

Tips och idéer:
När man ändå är igång med att tillreda kål kan det vara lämpligt att förbereda litet extra kål, t ex till en stuvning. Ansa och strimla kålen. Koka den nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Förvara kålen i plastpåse i kylskåpet. Där håller den fint 3 - 4 dagar.


Från Nya Mästerkocken 1985


1 kommentar: