onsdag 18 juni 2014

Dagens recept: Kalvfrikassé

DAGENS RECEPT 14-06-18


KALVFRIKASSÉ

Visst är det gott med kokt mat som omväxling! Den här frikassén blir särskilt fin nu när det finns späda morötter och färsk lök. Du kan välja mellan purjolök och mjälla smålökar.

4 portioner

Ca 1,2 kg kalvkött med ben,
t ex bringa eller bog
vatten
1 tsk salt
1 gul lök
2 stjälkar timjan
1 lagerblad

Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 4 dl silad buljong
1 dl vispgrädde

6 - 8 små purjolökar
6 - 8 små späda morötter
2 msk hackad persilja


Skölj och lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt salt, lök i bitar, timjan och lagerblad och koka tills köttet är mört, ca 1½ timme. Skumma då och då under kokningen.

Sila upp ca 4 dl av kokspadet. Smält matfettet i en kastrull och vispa ned mjölet. Späd med silad buljong och grädde och vispa till en jämn sås.

Ansa löken och skrapa morötterna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i litet silad buljong eller lättsaltat vatten. Skär köttet i skivor och lägg det på ett djupt fat. Värm upp såsen och tillsätt ev mer buljong om den verkar för tjock. Häll såsen över köttet. Lägg lök och morötter i såsen, strö över persilja och servera genast, gärna med kokt färskpotatis eller bröd.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att koka


Snabbare:
Av ungefär samma ingredienser som i receptet kan du göra en gryträtt i stället. Det smakar förstås också gott, men ser kanske inte så elegant ut som frikassén. Gör så här: Skär ca 750 g benfritt kött i tärningar, ca 3 x 3 cm. Bryn dem i matfett i en stekgryta. Strö över 4 msk vetemjöl och rör om. Späd med 6 dl vatten eller buljong, låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 20 minuter. Tillsätt då skivade morötter och färsk gul lök i klyftor. 6 morötter och 6 lökar blir lagom. Sjud vidare 20 - 30 minuter eller tills allt är mört. Späd med mer vätska om så behövs. Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över persilja till serveringen.

Kom ihåg:
När du ska koka kött sköljer du av det först. Lägg sedan köttet i en kastrull eller gryta och häll på kallt eller varmt vatten så att köttet nätt och jämnt täcks. Det skum som bildas skummas bort. Om du vill kan du i stället först koka upp vattnet med kryddor och lök och sedan hälla kokspadet över köttet. Då bildas nästan inget skum alls.

Tips och idéer:
Under den korta säsongen när vi har färsk smålök eller purjolök kan du behålla litet av det gröna på både morötter och lök. Det gröna på löken kan dessutom användas finhackat i sallader, omeletter och äggröra.

Frys in:
Frikassén kan frysas. Vänta med att strö över persiljan tills rätten värms upp och ska serveras. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar