DAGENS RECEPT 14-06-19
GRÖN SALLAD MED TVÅ SÅSER
Frossa i isbergssallad när den inhemska kommer! Ät den precis som den är - krispig och fin - till de flesta rätter eller med en god sås. Här får du recept på två olika och mycket goda såser att välja mellan.
4 portioner
1 stort huvud isbergssallad
Alexanders dressing:
3 ägg
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten eller olja
1 burk tonfisk i vatten, 185 g
5 ansjovisfiléer + litet spad
1 tsk körvel
1 ättiksgurka
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk rödvinsvinäger
Hårdkoka äggen. Skala dem och dela på gula och vita. Dela vitlöksklyftan på längden och gnid insidan på en salladsskål med den. Mosa de hårdkokta gulorna direkt i en skål. Mosa även tonfisken och ansjovisen och späd sedan med vatten eller olja till en slät smet. Smaka av med ansjovisspad och krydda med körvel.
Hacka ättiksgurkan och äggvitorna och vänd ned dem i skålen. Salta och peppra och rör till sist ned vinägern. Lägg i salladsbitarna och vänd salladen väl. Servera med sprödvärmt bröd.
Milles dressing:
½ dl färskpressad citronsaft
½ dl olja
1 - 2 msk buljongkoncentrat
½ tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
Blanda citronsaft, olja, buljongextrakt och senap. Pressa i en vitlöksklyfta. Lägg isbergssalladen i en skål och häll dressingen över. Vänd salladen väl.
10 - 20 minuter att tillaga
Festligare:
Salladen ska vara grön - det hörs ju på namnet. Men små variationer kan vi tillåta oss. Alexanders sallad kan du dekorera med skivade gröna oliver med röd pimiento eller sardeller i. Milles sallad kan göras matigare med små vitlökskryddade brödkrutonger - stryk då vitlöksklyftan i dressingen.
Kom ihåg:
Om du ska förbereda en grönsallad så slå aldrig över dressingen förrän precis innan den ska serveras! Annars "vissnar" bladen i den starka såsen. Bryt i stället bladen och lägg dem i en skål, lägg ett väl fuktat dubbelt lager hushållspapper direkt på salladen och tätt efter skålens sidor och ställ in skålen i kylskåpet. Då blir salladen faktiskt extra krispig och fin.
Tips och idéer:
De små brödtärningar som man ofta får på salladen utomlands kan du lätt göra själv, t ex på rester av franskbröd. Skär brödet i tunna skivor. Kantskär och tärna det i ca 1 x 1 cm bitar. Hetta upp en stekpanna med litet smör och häll i brödbitarna. Skaka pannan då och då tills bitarna är vackert gyllene. Krydda under stekningen med örtsalt, vitlökssalt eller riven parmesanost.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar