fredag 20 juni 2014

Dagens recept: Mandelfisk på grill

DAGENS RECEPT 14-06-20


MANDELFISK PÅ GRILL

Abborre, forell, sik eller gös - här får du ett härligt recept att anrätta "skörden" av sommarmorgonens tidiga fiskafänge. Nykokt färskpotatis eller bakad potatis med ett gott kryddsmör passar bra till fisken.

4 portioner

4 fiskar i portionsstorlek
½ påse flagad mandel
35 g smör eller margarin
1 knippa dill eller persilja
2 citroner
salt, peppar


Ta ur fisken men låt benen sitta kvar. Skölj under kallt vatten och torka med papper.

Rosta mandeln lätt i en stekpanna. Lägg varje fisk på en rejäl bit väl smord aluminiumfolie. I buken på fiskarna stoppar du en klick smör, klippt dill eller persilja samt salt och peppar efter smak. Tryck sedan ihop fisken lätt.

Skala citronerna, skiva dem och lägg skivorna på fiskarna. Strö över den rostade mandeln. Vik ihop folien mycket noga och grilla paketen på utegrillen ca 5 - 8 minuter på varje sida eller i ugn, 300°, tid beroende på fiskens storlek.


Ca 20 minuter att förbereda
10 - 20 minuter att grilla beroende på storlek


Enklare:
Visst kan du utesluta både citron och mandel, om dessa ingredienser är svåra att få tag på i en hast. Ta då i stället mer finklippt grönt och lägg några skivor lök eller tomat på fisken.

Billigare:
Även billig fisk som exempelvis torsk är mycket god att grilla. Men eftersom torsken är mindre fet än exempelvis forell och sik bör du lägga en extra klick matfett i den.

Festligare:
Ju finare fisk desto festligare måltid! Vill du verkligen ställa till kalas kan du köpa fyra rejäla laxskivor och anrätta dem likadant som portionsfisken.

Kom ihåg:
Fisken ska vara färsk och fast i köttet. Nu i sommarvärmen är det extra viktigt att ställa krav på en fräsch råvara. Om gälarna är vackert bordeauxfärgade är fisken färsk. Tänk också på att aluminiumpaketet ska vara riktigt tätt för att inget av det goda spadet ska läcka ut. Använd helst den tjockare folien eller ta vanlig folie och vik den dubbel.

Tips och idéer:
En bakad potatis med hollandaise-smör passar fint att servera till. Beräkna ca 45 minuter för att baka en lagom stor potatis, även i folie, på grillen eller i ugn, 250°.

Laga ½ pkt hollandaisesås enligt anvisningar, krydda extra med vinäger och svartpeppar. Rör ned finklippt persilja. Låt såsen svalna och arbeta sedan ned smör. Skär ett kryss i den bakade potatisen och lägg i en klick av smöret.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar