lördag 14 juni 2014

Dagens recept: Böcklingsallad

DAGENS RECEPT 14-06-14


BÖCKLINGSALLAD

En härlig och välsmakande böcklingsallad som kan göras helt färdig i god tid före serveringen. Den blir nästan ännu godare om den får stå och dra någon timme på sval plats. Servera med gott bröd, smör och öl.


4 portioner

4 - 6 böcklingar
2 syrliga äpplen
en bit färsk gurka, ca 150 g
2 stjälkar bladselleri
ev 2 msk kapris
2 hårdkokta ägg

Sås:
1 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
1 msk majonnäs
salt
citronsaft
1 finhackad röd paprika


Rensa böcklingen, ta bort alla ben och dela den i mindre bitar. Skala ev och strimla äpplena. Strimla även gurkan och sellerin. Blanda försiktigt samman alla ingredienserna. Blanda gärna med två gafflar, då hålls ingredienserna hela bättre. Tillsätt ev kapris.

Rör samman alla ingredienserna till såsen och smaka av den.

Skala och skär äggen i klyftor och garnera salladen med dem. Blanda försiktigt salladen vid serveringen och servera såsen separat, gärna med bröd, smör och öl.


Ca 30 minuter att tillaga


Annorlunda:
I stället för böckling kan du välja annan rökt fisk till salladen. Kanske du både fiskar och röker fisk själv - i så fall är ju saken klar.

Du kan dryga ut salladen med kokt ris, kokt skivad nypotatis eller kokta makaroner. Tillsätt dem till den färdiga salladen och blanda om försiktigt.

Tillsätt 2 msk finhackad lök till salladen. Välj mild lök från sommarens första skörd.

Du kan strö rikligt med färsk, finklippt gräslök över salladen strax före serveringen. Eller blanda ned ½ - 1 dl finklippt gräslök i såsen i stället för paprika.

Kom ihåg:
Rökta varor är bra och ganska hållbara även på sommaren. Nyrökt böckling håller sig 4 - 5 dagar i kylskåp.

Rensa gärna några böcklingar och ät dem som smörgåspålägg i stället för charkvaror. Böckling är också gott i varma rätter, t ex i omeletter eller pajer.

Tips och idéer:
Det är inte svårt att själv röka fisk. T ex strömming, sik, flundra, abborre och naturligtvis laxfiskar kan man röka själv.

Bygg själv en röklåda eller köp en färdig. Fisk röker man givetvis bara ute i det fria, och det är en mycket trevlig sysselsättning t ex under semestern.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar