fredag 13 juni 2014

Dagens recept: Honungsgrillade kotletter

DAGENS RECEPT 14-06-13


HONUNGSGRILLADE KOTLETTER

Kotletterna som penslas med en sås av honung och soya under grillningen smakar ypperligt. Som gott sällskap föreslår vi grillade ananasringar smaksatta med farin.

4 portioner

4 stora fläskkotletter
1 msk senap
2 tsk salt
svartpeppar
8 ananasringar ur burk
2 msk farin

Grillsås:
2 msk honung
2 tsk soya


Bred senap på båda sidor av kotletterna och strö över salt och peppar. Låt ananasen rinna av och strö sedan farin över dem.

Blanda ihop mjukrörd honung med soya till grillsåsen. Grilla kotletterna på båda sidor och pensla under grillningen med grillsåsen. Sammanlagd grilltid ca 10 minuter. Låt ananasen grilla med några minuter innan kotletterna beräknas vara klara.

Servera kotletterna genast med ananasen och gärna nypotatis eller bakad potatis och en grönsallad.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grilla


Billigare:
Välj skivad karré eller fläskben i stället för kotletter. Krydda och pensla enligt receptet. Grilla på utegrill eller i ugnsgrill.

Festligare:
Grilla kotletterna enligt receptet. Blanda samman 1 dl crème fraîche, 100 g grönmögelost och 2 msk riven pepparrot. Rör försiktigt samman ingredienserna. Lägg en klick sås på varje kotlett. Såsen smälter ned över köttet och det blir härligt gott.

Kom ihåg:
Snitta gärna fettkanten på kotletterna med en vass kniv. På så sätt drar inte kotletterna ihop sig under grillningen. Låt sedan var och en skära bort fettkanten på tallriken.

Fettet som smälter ur kotletterna och droppar ned på glöden kan göra att det slår upp lågor. Ha därför en flaska med vatten till hands, så kan du snabbt kväva elden.

Välj gärna kött med ben till grillning, typ kotletter. Köttet som sitter längs benen är ofta mört och saftigt.

Tips och idéer:
Om honungen kristalliserat sig kan du hetta upp den försiktigt i ett rostfritt mått eller i en liten kastrull. Då blir honungen smidig och det går på det sättet lättare att pensla kotletterna med den.

Beräkna 1 - 2 kotletter per person beroende på storlek och vad du serverar till. Ute i det fria runt grillen brukar det inte vara något fel på aptiten.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar