DAGENS RECEPT 14-06-12
GREKISK SALLAD OCH TOMATSALLAD
Här är två härliga sallader. Den grekiska kan serveras som ensamrätt med ett gott bröd till, men båda salladerna passar förstås utmärkt att servera till grillade rätter. Ett litet spett med grillat lamm- eller fårkött är riktigt rätt till den grekiska salladen.
4 portioner
Grekisk sallad
1 litet huvud isbergssallad
1 liten lök
4 stora fasta tomater
16 svarta oliver
200 g fetaost
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt, gärna havssalt
Tomatsallad med lök
4 - 6 fasta jämna tomater
1 gul lök
finhackad persilja eller gräslök
Vinägrettsås:
1 msk vinäger
salt, peppar
3 - 4 msk matolja
½ tsk salladskrydda
Grekisk sallad:
Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt. Strimla den fint och fördela den på 4 tallrikar. Skala löken och skölj tomaterna. Skiva lök och tomater tunt och fördela på tallrikarna. Bryt osten i bitar och fördela också den på tallrikarna. Dekorera med oliver.
Rör samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.
Tomatsallad med lök:
Skölj tomaterna och skär dem i mycket tunna skivor. Lägg dem i en låg skål eller på ett fat. Skala och finhacka löken och strö den över tomaterna.
Blanda samman dressingen och häll den över salladen. Låt salladen stå kallt en stund. Strö över finhackad persilja eller gräslök vid serveringen.
Ca 20 minuter per sallad att tillaga
Billigare:
Till den grekiska salladen kan du använda vanlig matolja i stället för olivolja. Men smaken blir förstås inte riktigt densamma. Fetaosten kan bytas mot keso för den som vill.
Annorlunda:
Den grekiska salladen kan göras annorlunda och också drygas ut med 1 - 2 gröna paprikor och en bit färsk gurka, skurna i tunna strimlor.
Tomatsalladen kan varieras genom att du byter ut persiljan eller gräslöken mot färsk eller torkad dragon.
Kom ihåg:
En vinägrettsås används framför allt som salladssås, men kan även användas som marinad till grönsaker, svamp, fisk m m. Smaken kan varieras med olika kryddor, kryddgrönt och t ex pressad citron.
Byt gärna ut 1/3 av oljan mot vatten, så blir såsen inte så fet.
Det kan vara praktiskt att göra en större sats sås med neutral smak och sedan blanda i ev smaktillsats strax före serveringen. Förvara såsen väl övertäckt i kylskåp.
Tips och idéer:
Det är krispet och kraset som gör en sallad aptitlig. Om du måste göra en grönsallad i förväg, så vät ett rejält dubbelt stycke hushållspapper och lägg direkt på salladen. Förvara salladen i kylskåpet. Den kan då hålla sig bra över en natt om det behövs.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar