DAGENS RECEPT 14-06-03
SOMMAR I FORM
Färska lantägg och olika grönsaker köper vi oftast billigt på torget eller i saluhallen. Denna form rymmer hela den härliga sommaren.
4 - 5 portioner
½ dl vetemjöl
2½ dl vatten
1 tsk salt
2 tsk paprikapulver
4 tomater
6 ägg
3/4 dl små gröna ärter
6 msk hackad persilja
Vispa mjöl och vatten till en slät smet. Tillsätt kryddorna och ställ smeten att vila ca 10 minuter.
Skålla och flå tomaterna. Rör ned äggen, ett i sänder, i mjöl/vattenblandningen och vispa denna porös. Vänd ned ärter, tomatbitar och persilja. Smörj en ugnssäker form med höga kanter och häll blandningen i den.
Grädda i 175° ca 35 minuter eller tills rätten fått fin färg. Servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Enklare:
Färska ärter kan gärna ersättas av frusna och du kan även ta tomater på burk, så slipper du besväret att skala dem. Men låt dem då rinna av riktigt ordentligt innan du blandar ned bitarna.
Billigare:
Bitar av lättkokt färskpotatis smakar härligt att stoppa ned och gör lådan både mer mättande och billigare.
Festligare:
Blanda ned tärnad rökt skinka eller kassler eller servera nyrökt böckling till. I det senare fallet byter du ut persiljan mot dill.
Kom ihåg:
Detta är en rätt som gästerna ska vänta på och inte tvärtom. Eftersom äggen är hårt vispade pöser rätten upp under gräddningen. Men så fort den svalnar går luften ur den igen.
Rätter av den här typen är inte lämpade för frysen.
Tips och idéer:
Låt sommarens alla grönsaker åka med i din sommarlåda! Mjälla ärtskidor, små blomkålsbuketter, färska små potatisar - allt samsas fint i den lena äggformen. Men tänk på att just blomkål, potatis och morötter bör få ett uppkok så att de nätt och jämnt blir mjuka innan de läggs i formen.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar