DAGENS RECEPT 14-06-09
PEPPARROTSKORV
Färsk pepparrot som du river själv ger sting och smak åt denna härliga gryträtt. Snabb och enkel att laga till i sommarköket.
4 portioner
400 g falukorv
2 gula lökar
4 tomater
1½ dl grädde
2 msk hackad dill
2 msk senap
½ tsk salt
2 msk riven pepparrot
Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Dela sedan skivorna. Skala löken och skär den i skivor. Skålla och flå tomaterna och skär dem i klyftor. Varva korv, lök och tomater i en tjockbottnad gryta.
Blanda samman grädde, dill, senap och salt. Häll blandningen i grytan. Koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt riven pepparrot och låt den koka med ett par minuter.
Gott att servera med nykokt färskpotatis och gärna senap.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Annorlunda:
Byt ut falukorven mot lika mycket benfri kassler eller lättrökt skinka.
Enklare:
Det är enklare att använda färdigriven pepparrot på burk, men färsk pepparrot som du river själv smakar bäst. Om du väljer färdigriven pepparrot får du kanske ta litet extra för att få samma styrka.
Kom ihåg:
Locket ska sluta tätt till så att grytan inte kokar torr. Titta till den efter halva tiden - späd om nödvändigt med ytterligare grädde. Var försiktig med värmen, rätten ska småputtra och inte koka! Annars är det risk att den bränner vid.
Tips och idéer:
En gryta som denna är perfekt att laga i husvagnen eller båten. Vill du slippa ångan från potatiskoket kan du i stället helt enkelt servera ett gott vitt bröd att bryta och läska upp såsen med på franskt manér.
Frys in:
Det går - men inte gärna. Både dill och pepparrot förlorar i smak vid infrysning. Pigga upp grytan med litet extra av dessa ingredienser innan du serverar den. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar