söndag 8 juni 2014

Dagens recept: Sommarrisotto

DAGENS RECEPT 14-06-08


SOMMARRISOTTO

Lätt, vacker och praktisk är denna litet annorlunda risotto med rökt korv och musslor bland ingredienserna. Vilken härlig sommarlunch!

4 portioner

2 purjolökar
1 msk smör eller margarin
1½ tsk curry
1 tsk paprikapulver
2½ dl långkornigt ris
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
100 g rökt korv, gärna salami
1 burk musslor i vatten, 425 g
100 g svarta oliver


Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Spara litet av det gröna till garnering. Fräs purjon i litet matfett i en tjockbottnad gryta. Tillsätt curry och paprika. Lägg riset i grytan och låt det fräsa med en liten stund. Tillsätt vatten och buljongtärning och koka på svag värme under lock ca 20 minuter.

Hacka korven i bitar. Öppna musselburken och slå bort spadet. Vänd ned korv, musslor och oliver i riset när det är färdigkokt. Garnera med litet av det gröna från purjolöken och servera genast.


Ca 15 minuter att förbereda
20 minuter att koka


Billigare:
En god rökt hushållsmedvurst passar bra i stället för salami, särskilt om du har barn bland gästerna. Likaså kan du ersätta musslorna med en burk tonfisk, som är något mildare.

Festligare:
Färska musslor, just kokta, ser trevligt ut. Bryt av den "tomma" skalhalvan och låt den andra sitta kvar när du lägger ned dem i risröran.

Kom ihåg:
Sommar och skaldjur är en känslig kombination. Färskt, färskt, färskt måste det vara och betryggande förvarat i kylskåp om du ställer undan rester. Får du rester av risotton, så plocka helst bort alla musslor innan du ställer in den i kylskåpet. Spara inte resterna mer än ca 1 dygn.

Tips och idéer:
Vanligtvis serverar man en risotto varm, men denna passar utmärkt att servera kall som sallad med en god sås till. Uteslut då curryn i receptet. Pröva i stället en vinägersås på 2/3 olivolja, 1/3 äppelcidervinäger, salt, peppar och litet pressad vitlök.

Frys in:
Utan musslor kan du frysa risotton under en begränsad tid. Men riset blir litet kladdigt när du sedan tinar upp rätten. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar