DAGENS RECEPT 14-06-10
SALLAD MED SKINKA
Konserver är bra att ha till hands på sommaren när man snabbt och lätt vill ha maten på bordet. Skinka på burk kan, förutom i sallad, även användas i gratänger eller ätas uppskuren med någon god sås och nypotatis.
4 portioner
1 burk skinka, ca 400 g
1 burk ananas i bitar, ca 375 g
2 - 3 dl kokt kallt ris
2 - 3 tomater
1 liten purjolök
½ isbergssalladshuvud
2 dl ärter, frysta eller från burk
eller färska, förvällda
Sås:
2 dl crème fraîche eller gräddfil
½ tsk salt
1 - 2 tsk curry
Skär skinkan i tärningar. Låt ananasen rinna av. Blanda riset med några matskedar av ananasspadet. Ansa och skär tomater, purjolök och isbergssallad i bitar. Blanda alla salladsingredienserna, även ärterna, i en skål och ställ salladen svalt tills den ska serveras.
Blanda till såsen och smaka av den. Servera såsen separat.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan byta ut hälften av skinkan mot kycklingkött, t ex rester av stekt eller grillad kyckling.
Du kan byta ut ärterna mot gröna bönor eller ta båda sorterna.
Såsen kan du variera på flera sätt. Byt t ex ut curryn mot senap eller någon örtkrydda. Naturligtvis kan du använda gräddfil eller vanlig filmjölk i stället för crème fraîche.
Kom ihåg:
Skinka eller bog på burk är väldigt praktiskt att ha till hands då man snabbt vill laga till en liten gratäng eller sallad. Så passa på att köpa hem några burkar till extrapris inför sommaren.
Använd inte bara den vita delen på purjolöken. Det gröna kan du strimla litet extra fint. Det är just i det gröna den mesta näringen finns.
Tips och idéer:
Ta gärna med en sallad på utflykten. Förpacka i en liten burk med lock till var och en eller ta hela salladen i en stor plastburk med lock. Se till att du får ned burken i kylväskan. Med ett gott bröd och en bit ost blir det en bra måltid ute i det fria.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar