måndag 2 juni 2014

Dagens recept: Kryddiga grillbiffar

DAGENS RECEPT 14-06-02


KRYDDIGA GRILLBIFFAR

I den varma sommarkvällen samlas vi gärna kring grillen, äter och trivs. Då kan det vara roligt att pröva något nytt att grilla, t ex dessa kryddstarka biffar av köttfärs.

4 portioner

500 g nötfärs
1 burk pimientos, 200 g
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk chilipulver


Hacka pimienton och löken och pressa vitlöksklyftan. Rör samman alla ingredienserna och arbeta färsen smidig.

Forma åtta små eller fyra stora biffar och grilla dem 10 - 15 minuter beroende på storleken. Vänd dem några gånger under grillningen.

Gott att servera med en fräsch sallad och ett gott bröd att bryta.


Ca 20 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att grilla


Billigare:
Du kan också använda blandfärs till biffarna men då blir inte smaken lika kraftig. Tänk också på att färsen inte får bli för fet, då riskerar du att biffarna inte håller ihop under grillningen.

Festligare:
Skiva en gul lök, strimla ½ röd paprika och skär 100 g färska champinjoner i skivor. Lägg detta med litet matfett i ett tätt foliepaket direkt på glöden och låt det "steka" under tiden du grillar biffarna. Gott att servera till!

Kom ihåg:
Biffar har en förmåga att "krypa ihop" under grillningen. Platta därför ut dem ordentligt innan du lägger dem på grillen, annars får du snarare köttbullar än biffar. Naturligtvis kan du också laga de här kryddstarka biffarna i stekpanna eller under ugnsgrillen, men då blir värmen betydligt högre och stektiden bör kortas ned till 4 - 5 minuter per sida i stekpannan respektive 8 - 10 minuter i ugnen.

Tips och idéer:
Gör gärna några extra biffar och ta med på utflykten eller servera som mellanmål. Ät dem som hamburgare i hamburgerbröd eller mellan två tunna brödskivor. Stoppa också in några tomatskivor, gurkskivor och strimlor av paprika mellan brödskivorna. En skiva ost är också gott.

Frys in:
Biffarna går bra att frysa. Förpacka i en tät form. Men risken är knappast stor att du ska få det problemet! Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar