DAGENS RECEPT 14-06-23
KALASRÖRA MED GRÄSLÖK
Det är alltid trevligt att pröva någon ny sås till spaghetti, nudlar eller makaroner. Här är en färsröra som är lättlagad och härligt välsmakande.
4 portioner
400 g nötfärs
1 purjolök
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
1 msk kinesisk soya
2 dl vispgrädde
½ pkt djupfrysta ärter à 250 g
2 dl lagrad, riven ost
1 msk finklippt gräslök
Bryn köttfärsen i matfett i en stekpanna. Lägg ned litet färs i taget och rör om så att den smular sig och blir jämnt brynt. Ansa och strimla purjolöken. Lägg ned den i en aning kokande vatten och låt den sjuda ca 1 minut så att den precis mjuknar. Låt purjon rinna av och lägg den sedan i stekpannan. Strö över mjöl, salt och peppar. Rör om och tillsätt också soya och grädde.
Låt röran puttra på svag värme under lock ca 10 minuter. Rör då och då. Tillsätt ärterna och den rivna osten. Häll sedan genast upp röran eller servera direkt ur stekpannan. Strö över gräslök.
Gott att servera med pasta eller potatismos.
Ca 20 minuter att tillaga
Billigare:
Ärterna kan uteslutas, men ersätt dem gärna med tärnade morötter för både smak och utseende. Likaså kan du ta blandfärs i stället för nötfärs. Låt då en halv buljongtärning slinka ned för att göra smaken kraftigare.
Festligare:
Små champinjoner och strimlad röd paprika i färsen höjer smaken och gör den ännu trevligare att se på.
Kom ihåg:
När du tillsatt osten bör du ta bort färsen från plattan, annars riskerar du att osten trådar sig och blir seg. Ta en god ost med kraftig smak!
Tips och idéer:
Ett trevligt sätt att servera den goda färsen är att göra en låda av den. Lägg över färsen i en eldfast form, lägg ett täcke av potatismos eller pasta över, strö över riven ost och grädda i 200° ca 15 minuter eller tills lådan fått vacker färg och blivit riktigt varm.
Frys in:
Visst kan du laga dubbel sats och frysa in hälften, det går fint. Men ta då undan den färs som du ämnar frysa innan du tillsätter ärter och ost. Tillsätt i stället detta när du serverar. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar