DAGENS RECEPT 14-06-22
KRUSTADER MED SKINKA
Krustaderna fylls med en härlig stuvning av skinka. Ovanpå ett mjukkokt ägg, d v s ett ägg som varken är hårdkokt eller löskokt. Strö klippt persilja över och det hela är klart.
6 krustader
6 färdiga krustader
3 stora ägg
1 msk finklippt persilja
Stuvning:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
4 skivor rökt skinka
salt, vitpeppar
Häll vatten i en kastrull och lägg ned äggen. Koka dem ca 6 minuter och spola dem sedan med kallt vatten.
Smält matfettet i en kastrull och rör ned mjölet. Rör om. Späd med mjölken litet i sänder till en jämn stuvning. Skär skinkan i små tärningar och lägg den i stuvningen. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll stuvningen varm.
Ställ krustaderna på en plåt och värm dem i 150° ca 5 minuter. Skala och dela äggen. Ställ krustaderna på ett serveringsfat och fördela den varma stuvningen i dem. Lägg en ägghalva i varje krustad och strö över persiljan.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 5 minuter i ugnen
Billigare:
Uteslut äggen och gör stuvningen som i receptet. Blanda ned 100 - 125 g frysta gröna ärter ett par minuter innan stuvningen är färdig att läggas i krustaderna. I övrigt som i receptet.
Variation:
Du kan pochera (förlora) äggen i stället för att mjukkoka dem. Gör så här: Häll vatten, ättika och salt i en låg, vid kastrull. Beräkna 2 tsk ättika och 1 tsk salt per liter vatten. Slå upp äggen, ett i sänder, i en kopp och låt sedan ägget försiktigt glida ned i det sjudande vattnet. Vitan kommer att täcka gulan och det hela blir en vit boll. Låt sjuda tills vitan stelnat, det tar några minuter, och ta upp äggen med hålslev.
Kom ihåg:
Det finns en mängd olika typer av krustader att köpa färdiga om du inte föredrar att baka dem själv. Använder du färdigköpt, djupfryst smördeg går det snabbt och lätt.
I stället för krustader kan du lägga stuvningen och äggen på rostade brödskivor eller i urgröpta småfranska, som du först värmer i ugnen.
Tips och idéer:
Om du har rester av kassler eller något annat stekt kött kan du använda detta i stuvningen i stället för skinka. Du kan också använda hamburgerkött eller rökt renkött.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar