tisdag 24 juni 2014

Dagens recept: Falukorv på potatisbädd

DAGENS RECEPT 14-06-24


FALUKORV PÅ POTATISBÄDD

Har du gammal potatis kvar så passa på att använda den i den här läckra korvrätten. Vill du gärna laga rätten på färskpotatis är det bäst att lägga kokt skivad potatis direkt i stekpannan eller i en ugnssäker form och hoppa över stekningen ovanpå spisen.

4 portioner

8 - 10 potatisar
4 msk smör eller margarin
salt, peppar
500 g falukorv

1 dl crème fraîche
2 vitlöksklyftor
4 msk finklippt persilja


Skala och skär potatisen i skivor. Hetta upp matfettet i en stekpanna (välj en som sedan kan sättas i ugnen). Bred ut potatisskivorna i stekpannan och stek på svag värme några minuter. Krydda med salt och peppar. Vänd potatiskakan med hjälp av ett grytlock. Stek den även på andra sidan och krydda.

Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Lägg korvskivorna litet över varandra ovanpå potatiskakan. Sätt in stekpannan i ugn, 225°, ca 10 minuter.

Blanda samman crème fraîche, pressad vitlök och persilja. Klicka blandningen över korvskivorna och stek i ugnen ytterligare ca 5 minuter.

Gott att servera med färska tomater och gurka eller en grönsallad.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter i ugnen


Variation:
Blanda senap eller riven pepparrot med crème fraîchen i stället för vitlök. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Uteslut crème fraîche-blandningen och klicka i stället över en mjukost, t ex vitlöksost eller pepparrot.

Kom ihåg:
Charkvaror är en gemensam benämning på köttvaror som är behandlade på något sätt, t ex rökta, kokta, rimmade eller torkade. Korv utgör den största gruppen av blandade charkvaror. De flesta korvsorter är just kokta och varmrökta - falukorv, medisterkorv, frukostkorv m fl. Alla charkvaror är färskvaror och måste förvaras i kyla.

Tips och idéer:
Om du inte har gammal potatis eller om du hellre vill använda färskpotatis kan du, i stället för att bryna en potatiskaka, lägga kokt skivad kall färskpotatis direkt i stekpannan eller i en form. Lägg på korven och stek i ugnen enligt receptet.

Frys in:
Visst går det att frysa in den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Men vänta med att hälla över crème fraîche tills rätten ska värmas och serveras. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar