lördag 17 maj 2014

Ungersk stek

UNGERSK STEK

En saftig rostbiff med tillbehör som ugnsrostade lök- och äppelklyftor, brynta morötter och potatispiroger eller spröda potatiskroketter.

6 portioner

1 kg putsad rostbiff
1½ msk starkt paprikapulver
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
1 gul lök
3 stora äpplen, typ Granny Smith
2 morötter
450 g potatispiroger eller potatiskroketter

Sås:
1½ - 2 msk riven pepparrot
3 dl gräddfil eller matlagningsyoghurt


Värm ugnen till 125°. Blanda 1 msk av paprikapulvret med svartpepparn. Gnid in steken med blandningen. Skala och finhacka vitlöken. Smält matfettet i en fettsnål stekgryta och fräs vitlöken snabbt 1 minut. Bryn rostbiffen runt om i stekpannan ca 10 minuter. Lägg rostbiffen i en ugnsform, stick in en köttermometer, täck över och låt den steka ca 1½ timme eller tills termometern visar 60° (då är steken ljusröd inuti).

Förbered under tiden lök, äpple och morötter. Skala och klyfta löken. Skär äpplena i klyftor. Skala, skölj och skär morötterna litet på snedden i 2½ - 3 cm stora bitar. Lägg sedan grönsakerna runt om steken och låt dem steka mjuka ca 20 minuter. Rostbiffens innertemperatur får inte överstiga 70°. Ta ut rostbiffen ur ugnen och låt den vila 10 minuter.

Värm pirogerna eller kroketterna enligt förpackningen. Gör såsen: Blanda ned pepparroten i gräddfilen och strö över litet paprikapulver. Skär upp rostbiffen och arrangera tillbehören.


Tid för tillagning: 2 timmar och 20 minuter +
tid för steken att vila.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar