STAFFANS STRÖMMING
Vi borde verkligen äta mer strömming (sill) som är en både billig och god fisk. Dessutom tillhör den våra specialiteter. Näringsmässigt hör strömming till våra bästa fiskar och matlagningsmässigt ger den oss stora variationsmöjligheter.
4 portioner
3/4 - 1 kg strömming
2 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
ca 1 dl rågmjöl
2 msk smör eller margarin
Marinad:
1½ dl gräddfil
1 msk senap
1 äggula
½ tsk salt
4 msk finklippt dill
Sås:
2 dl gräddfil
3 msk finklippt gräslök
½ tsk salt
Tips:
Har du inte rågmjöl hemma kan du
använda ströbröd blandat med litet
vetemjöl.
Gott att äta till:
Kokt potatis och sallad.
Rensa strömmingen, men låt ryggbenet sitta kvar. Skölj strömmingen och låt den rinna av. Gnid in den med salt och peppar.
Blanda gräddfilen till marinaden med senap, äggula, salt och dill. Lägg strömmingen i marinaden och låt den stå kallt ca 2 timmar. Ta upp strömmingen, vänd den i rågmjöl och stek i litet matfett i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Låt inte värmen vara för stark, då bränns paneringen.
Rör samman gräddfil, gräslök och salt och servera såsen till strömmingen.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter
+ ca 2 timmars marineringstid.
Vi borde verkligen äta mer strömming (sill) som är en både billig och god fisk. Dessutom tillhör den våra specialiteter. Näringsmässigt hör strömming till våra bästa fiskar och matlagningsmässigt ger den oss stora variationsmöjligheter.
4 portioner
3/4 - 1 kg strömming
2 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
ca 1 dl rågmjöl
2 msk smör eller margarin
Marinad:
1½ dl gräddfil
1 msk senap
1 äggula
½ tsk salt
4 msk finklippt dill
Sås:
2 dl gräddfil
3 msk finklippt gräslök
½ tsk salt
Tips:
Har du inte rågmjöl hemma kan du
använda ströbröd blandat med litet
vetemjöl.
Gott att äta till:
Kokt potatis och sallad.
Rensa strömmingen, men låt ryggbenet sitta kvar. Skölj strömmingen och låt den rinna av. Gnid in den med salt och peppar.
Blanda gräddfilen till marinaden med senap, äggula, salt och dill. Lägg strömmingen i marinaden och låt den stå kallt ca 2 timmar. Ta upp strömmingen, vänd den i rågmjöl och stek i litet matfett i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Låt inte värmen vara för stark, då bränns paneringen.
Rör samman gräddfil, gräslök och salt och servera såsen till strömmingen.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter
+ ca 2 timmars marineringstid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar