MARINERAD LAMMGRYTA
Vill man göra något alldeles extra av en bit lammkött kan man marinera och tillaga det så här. När man väljer rödvin till marinaden blir köttet något mörkare och det får en utsökt smak.
4 portioner
500 g benfritt lammkött
av t ex bog
200 g smålök
2 msk smör eller margarin
1 dl buljong
1 tsk potatis- eller arrowrotmjöl
2 msk vatten
ev salt och svartpeppar
Marinad:
2 dl rödvin
1 msk matolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Gott att äta till:
Kokt potatis och tomatsallad.
Putsa köttet och skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala löken. Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg i kött och lök och låt det hela stå kallt 3 - 4 timmar. Ta upp kött och lök, men spara marinaden.
Bryn kött och lök i litet matfett i en stekgryta. Tillsätt marinaden och buljongen. Låt alltsammans sakta sjuda under lock ca 20 minuter eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten. Häll redningen i grytan, rör om och låt det hela endast sjuda upp. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter
+ marineringstid.
Vill man göra något alldeles extra av en bit lammkött kan man marinera och tillaga det så här. När man väljer rödvin till marinaden blir köttet något mörkare och det får en utsökt smak.
4 portioner
500 g benfritt lammkött
av t ex bog
200 g smålök
2 msk smör eller margarin
1 dl buljong
1 tsk potatis- eller arrowrotmjöl
2 msk vatten
ev salt och svartpeppar
Marinad:
2 dl rödvin
1 msk matolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Gott att äta till:
Kokt potatis och tomatsallad.
Putsa köttet och skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala löken. Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg i kött och lök och låt det hela stå kallt 3 - 4 timmar. Ta upp kött och lök, men spara marinaden.
Bryn kött och lök i litet matfett i en stekgryta. Tillsätt marinaden och buljongen. Låt alltsammans sakta sjuda under lock ca 20 minuter eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten. Häll redningen i grytan, rör om och låt det hela endast sjuda upp. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter
+ marineringstid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar