SPÄTTFILÉ PIKANT
Rödspätta, en plattfisk som ingår i många goda rätter. Smaksätt den fina såsen med vitlök och dragon.
4 portioner
500 - 600 g spättafilé
salt, peppar
5 dl fiskbuljong
Sås:
1 tomat
250 g räkor med skal
eller 100 g skalade
1½ msk smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
2½ dl kaffegrädde
1 dl fiskspad
3/4 - 1 fiskbuljongtärning
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk dragon
salt, peppar
Garnering:
krasse
Serveringstips:
Servera kokt ris eller pressad potatis
och gröna ärter till.
Krydda spättafiléerna med litet salt och peppar och rulla ihop dem. Koka upp fiskbuljongen i en traktörpanna eller en låg vid kastrull. Sjud fisken tills fiskköttet är vitt och fast. Håll den varm.
Sås: Skär tomaten i små tärningar. Rensa räkorna. Smält matfettet i en kastrull och blanda ned mjölet. Vispa ned grädde, 1 dl spad från fisken och buljongtärning. Låt det koka tills det tjocknar. Blanda ned tomat, vitlök och dragon. Låt såsen koka ett par minuter.
Blanda ned räkorna, låt dem bli varma och smaka sedan av med salt och peppar. Häll bort spadet från fisken och häll såsen över spättafiléerna. Garnera med litet klippt krasse och servera.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 - 15 minuter
Tid på spisen 10 - 15 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar