tisdag 20 maj 2014

Purjolökspaj

PURJOLÖKSPAJ

En purjolökspaj passar bra som lunchrätt eller som inledning till en lättare måltid. Purjolök har en mild, fin löksmak och är en grönsak väl värd att njuta av. Dessutom innehåller purjolök järn, kalcium och C-vitamin.

4 - 5 portioner

80 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
1 ägg
2 - 3 msk kallt vatten
½ tsk salt

Fyllning:
2 - 3 purjolökar
1 msk smör eller margarin
litet salt och peppar
3 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
litet riven muskotnöt


Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt ägg, vatten och salt. Arbeta snabbt ihop det hela till en smidig deg och låt den vila i kylskåpet ett par timmar.

Kavla ut degen så att den passar pajformen. Degen bör vara ca ½ cm tjock. Nagga den lätt med en gaffel. Skölj och ansa purjolöken och skär den i grova strimlor. Smält matfettet i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den mjukna över svag värme ca 8 minuter. Krydda med salt och peppar och låt purjon svalna.

Koka upp mjölken. Låt den svalna. Vispa samman ägg, salt, peppar, muskot och den avsvalnade mjölken. Lägg purjolöken i pajskalet och häll äggsmeten över.

Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 30 minuter eller tills pajen fått vacker färg och äggsmeten stelnat. Servera pajen varm.


Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav
ca 30 minuter i ugnen + tid för degen
att vila kallt.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar