POTATISMOSGRATÄNG
Det här är ett trevligt recept att ta till när man vill variera potatisen. Välkryddat, luftigt potatismos som gratineras med riven ost.
4 portioner
8 - 10 potatisar
vatten, salt
2 ägg
75 g smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
smör eller margarin till formen
2 dl riven ost, t ex Herrgårds
eller Grevé
Gott att äta till:
Stekta kött- och korvrätter.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten under lock ca 15 minuter. Häll bort vattnet och mosa potatisen med potatisstöt, elvisp eller i mixer.
Vispa upp äggen och blanda ned dem i den mosade potatisen. Tillsätt matfett, salt och peppar. Rör om tills det blir lätt och luftigt. Lägg det mesta av moset i en smord, ugnssäker form. Spritsa resten av moset i toppar runt kanten av formen. Gör en fördjupning i mitten och lägg i den rivna osten.
Gratinera i 200° ugn ca 20 minuter.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter
varav ca 20 minuter i ugnen.
Det här är ett trevligt recept att ta till när man vill variera potatisen. Välkryddat, luftigt potatismos som gratineras med riven ost.
4 portioner
8 - 10 potatisar
vatten, salt
2 ägg
75 g smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
smör eller margarin till formen
2 dl riven ost, t ex Herrgårds
eller Grevé
Gott att äta till:
Stekta kött- och korvrätter.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten under lock ca 15 minuter. Häll bort vattnet och mosa potatisen med potatisstöt, elvisp eller i mixer.
Vispa upp äggen och blanda ned dem i den mosade potatisen. Tillsätt matfett, salt och peppar. Rör om tills det blir lätt och luftigt. Lägg det mesta av moset i en smord, ugnssäker form. Spritsa resten av moset i toppar runt kanten av formen. Gör en fördjupning i mitten och lägg i den rivna osten.
Gratinera i 200° ugn ca 20 minuter.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter
varav ca 20 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar