fredag 16 maj 2014

Njurragu

NJURRAGU

Många som sätter värde på god mat uppskattar särskilt rätter med njure. Njure har en karaktäristisk fin smak, som ytterligare kan förhöjas genom att man kryddar med t ex paprikapulver och mejram.

4 portioner

1 stor kalvnjure, ca 400 g
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk paprikapulver
½ tsk mejram
10 - 12 schalottenlökar
3 - 4 morötter
1 msk smör eller margarin
1 - 1½ dl buljong eller rödvin
ev litet maizena
1 pkt djupfrysta gröna ärter à 250 g

Tips:
Man kan också laga rätten av grisnjure.
Den bör i så fall blötläggas i mjölk ett
par timmar eller längre.

Gott att äta till:
Potatismos eller ris och fräsch isbergssallad.


Låt ev njuren ligga i blöt ca 1 timme. Ta sedan upp den, putsa den och skär den i tärningar. Blanda mjöl, salt, peppar, paprikapulver och mejram. Vänd njurtärningarna i detta. Skala lökarna och skala och skiva morötterna.

Bryn njuren i litet matfett i en stekgryta. Tillsätt lök och morötter och fräs dem tillsammans med njuren ett par minuter. Späd med litet buljong eller rödvin. Låt grytan sjuda under lock på svag värme ca 8 minuter tills njure och grönsaker är lagom mjuka.

Red gärna av grytan med maizena utrört i litet kallt vatten. Smaksätt ev med mer kryddor. Tillsätt ärterna och låt allt bli genomvarmt.

Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ ev tid för blötläggning.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar