NJURRAGU
Många som sätter värde på god mat uppskattar särskilt rätter med njure. Njure har en karaktäristisk fin smak, som ytterligare kan förhöjas genom att man kryddar med t ex paprikapulver och mejram.
4 portioner
1 stor kalvnjure, ca 400 g
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk paprikapulver
½ tsk mejram
10 - 12 schalottenlökar
3 - 4 morötter
1 msk smör eller margarin
1 - 1½ dl buljong eller rödvin
ev litet maizena
1 pkt djupfrysta gröna ärter à 250 g
Tips:
Man kan också laga rätten av grisnjure.
Den bör i så fall blötläggas i mjölk ett
par timmar eller längre.
Gott att äta till:
Potatismos eller ris och fräsch isbergssallad.
Låt ev njuren ligga i blöt ca 1 timme. Ta sedan upp den, putsa den och skär den i tärningar. Blanda mjöl, salt, peppar, paprikapulver och mejram. Vänd njurtärningarna i detta. Skala lökarna och skala och skiva morötterna.
Bryn njuren i litet matfett i en stekgryta. Tillsätt lök och morötter och fräs dem tillsammans med njuren ett par minuter. Späd med litet buljong eller rödvin. Låt grytan sjuda under lock på svag värme ca 8 minuter tills njure och grönsaker är lagom mjuka.
Red gärna av grytan med maizena utrört i litet kallt vatten. Smaksätt ev med mer kryddor. Tillsätt ärterna och låt allt bli genomvarmt.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ ev tid för blötläggning.
Många som sätter värde på god mat uppskattar särskilt rätter med njure. Njure har en karaktäristisk fin smak, som ytterligare kan förhöjas genom att man kryddar med t ex paprikapulver och mejram.
4 portioner
1 stor kalvnjure, ca 400 g
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk paprikapulver
½ tsk mejram
10 - 12 schalottenlökar
3 - 4 morötter
1 msk smör eller margarin
1 - 1½ dl buljong eller rödvin
ev litet maizena
1 pkt djupfrysta gröna ärter à 250 g
Tips:
Man kan också laga rätten av grisnjure.
Den bör i så fall blötläggas i mjölk ett
par timmar eller längre.
Gott att äta till:
Potatismos eller ris och fräsch isbergssallad.
Låt ev njuren ligga i blöt ca 1 timme. Ta sedan upp den, putsa den och skär den i tärningar. Blanda mjöl, salt, peppar, paprikapulver och mejram. Vänd njurtärningarna i detta. Skala lökarna och skala och skiva morötterna.
Bryn njuren i litet matfett i en stekgryta. Tillsätt lök och morötter och fräs dem tillsammans med njuren ett par minuter. Späd med litet buljong eller rödvin. Låt grytan sjuda under lock på svag värme ca 8 minuter tills njure och grönsaker är lagom mjuka.
Red gärna av grytan med maizena utrört i litet kallt vatten. Smaksätt ev med mer kryddor. Tillsätt ärterna och låt allt bli genomvarmt.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ ev tid för blötläggning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar