tisdag 13 maj 2014

Mustig gryta med rödvin

MUSTIG GRYTA MED RÖDVIN

Rödvinet ger grytan en mycket god, kraftig smak. Vill man inte kosta på så här mycket rödvin kan man mycket väl byta ut en del mot stark buljong.

4 portioner

Ca 500 g benfritt nötkött av
högrev eller fransyska
1½ msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör eller margarin
12 små lökar eller schalottenlökar
3 - 4 dl enkelt rödvin (eller hälften/
hälften)
1 kryddbukett (persilja, timjan,
lagerblad och ev basilika)
250 g färska champinjoner

Gott att äta till:
Potatismos och grönsallad.


Skär köttet i bitar, ca 2 x 4 cm. Blanda mjöl, salt och peppar och vänd köttbitarna i mjölblandningen. Bryn dem i litet matfett i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Skala löken, bryn den och lägg i grytan. Koka ur stekpannan med litet rödvin och häll det i grytan.

Tillsätt kryddbuketten och låt allt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 timme. Späd med mer rödvin under tiden. Stek svampen i litet matfett tills all vätska kokat in. Lägg den i grytan och låt den koka med de sista 10 minuterna.

Tid för tillagning: Ca 1½ timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar