tisdag 13 maj 2014

Mild fläskgryta

MILD FLÄSKGRYTA

Ibland kan man känna längtan efter kokt mat. Då passar säkert den här gryträtten med fläskkött, grönsaker och goda kryddor. Även potatisen får koka med, så hela middagen ryms i en och samma gryta.

4 portioner

800 g fläskkött med ben av t ex bog
5 dl vatten
½ tsk salt
några hela vitpepparkorn
1 lagerblad
½ tsk körvel
1 klyfta vitkål, ca 250 g
1 bit rotselleri, ca 60 g
1 purjolök
4 - 6 potatisar
klippt persilja

Gott att äta till:
Senap och mörkt bröd.


Skär loss köttet från benen, putsa det och skär det i tärningar. Lägg kött och ben i en gryta och häll på vattnet. Krydda med salt, peppar, lagerblad och körvel. Koka under lock 35 minuter eller tills köttet verkar halvkokt. Ta upp benen ur grytan.

Skölj och ansa grönsakerna. Strimla vitkål och rotselleri och skär purjolöken i ringar. Skala potatisen och skär den i tärningar. Lägg över allt i grytan och låt det hela sjuda under lock på svag värme tills grönsakerna och rotfrukterna är mjuka, ytterligare ca 25 minuter.

Strö över mycket klippt persilja och smaksätt med mer kryddor om så behövs. Servera direkt ur grytan.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar